mandag den 31. maj 2010

Pastinok!

Det lykkedes! At tømme lageret, altså!

Gennem hele rodfrugt-sæsonen har den ugentlige kasse fra Årstiderne forsynet os med uhyre store mængder af pastinakker. Dejlig rod, men det sætter selvsagt de små grå på prøve, når jeg gerne vil variere menuen. På et tidspunkt når man li'som grænsen, ik'?

Måske skyldes det, at jeg har valgt at veksle mellem to typer kasser (så jeg skifter hveranden uge) og så er jeg røget ind i en uheldig kadance. Sidste år var det nemlig rødbederne der væltede ind, uge efter uge. Dem har jeg ikke set skyggen af i år.

I al fald besluttede jeg, at vi i stedet skulle have en monstermix-kasse hveranden uge og håbede på lidt flere forskellige varer, men to gange i træk: Pastinakker (ret skal være ret, der var også meget andet med).
Men i går lykkedes det. De sidste 5 rødder blev skuret og snittet og stegt i ovnen med kartofler, løg, hvidløg og en god kraftig peberfrugt-pesto og de sidste rester er spist i dag.

Nu afventer jeg med bæven fredagens levering...

søndag den 30. maj 2010

Det går fremad og opad

I løbet af juni måned skal jeg trappe op på arbejdet igen. Det er en smule nervepirrende. Jeg ved, at jeg nemt bliver vældig engageret og begejstret, så jeg skal vare mig. Jeg håber på at kunne gå lidt ned i tid - 30 timer vil passe mig fint - for jeg vil klare de sidste arbejdsår på en fornuftig måde. Men jeg glæder mig til af få mere kontakt med mine gode kolleger og jeg håber og tror de kan stå mig bi.

Og så skal jeg holde fast i de mere jordnære interesser jeg har genopdyrket - bl.a. at være kommet i gang med strikkeriet igen. Men jeg må indrømme, at specielt hurtigt går det ikke med mine nu tre projekter.

Her er min ene 'selvstribende' spiralsok.
Jeg besluttede at knække den, i denne sammenhæng, ubehagelige grønne farve af, hver gang jeg når til den.
Heldigvis er der kun få grønne partier, så det betyder ikke så meget.

Det er i al fald herligt med sådan et 'hjernedødt' strikketøj, når man snakker, hører radio eller ser tv, hvor der nu ikke er meget at komme efter for øjeblikket - det er jo sommer og dermed gentagelsernes tid.

ABC-tema G

Stærkt inspireret af gårsdagens Malmø-tur og måske ikke så forårsagtig (og dog) har jeg valgt GRANIT til ugens G-tema. Granit er et dejlig materiale. Måske umiddelbart lidt gråt og kedeligt, men kigger man nærmere efter er der masser af farvespil og i de polerede udgaver ses det meget tydeligt. Jeg holder nu mest af de mere naturlige former.

Her vores 'nye' stengærde (smukt renoveret af sønnen med sin brolægger-fortid) er mestendels i granit-marksten fra området.

Det er husets tidligere ejer der har været flittig med at slæbe dem hjem og vi har sten i alle størrelser og former liggende overalt i haven.

Jeg er også 'mycke förtjust' i granit-landet Sverige, hvor jeg har tilbragt rigtig meget af min fritid. Bl.a. synes jeg skærgården med de vind og vand-slebne klipper nord for Göteborg er fantastisk.

Og så grunden til at lige netop GRANIT blev temaet - den skønne butik 'Granit' i Malmø. Jeg begrænsede mig til 6 nye (granit-grå) opbevaringskassetter og to dejlige hynder til vores gennem mange år hyndeløse (granit-grå) teak-dækstole. Vi har bare ikke fundet hynderne vi kunne forlige os med. Men nu var de der... i granit-gråt.

Så nu kan det godt blive sommer!

Mulighedernes Malmø

I går havde jeg en dejlig dag med søn og svigerdatter i Malmø. Det er en by jeg holder meget af. Den har en overkommelig størrelse, er dejlig grøn og med masser af vand. Minder mig på mange måder om Århus: Det lidt provinsielle (som jeg er ret glad for) parret med masser af oplevelser.

Og butikkerne! Svenskerne kan noget med farver og er bl.a. mestre i dimser og kasser til diverse 'opbevaring' (bl.a. er der en lille Muji-afdeling i Åhlens) og så er jeg solgt. Så der blev handlet. Dels på de travle handelsgader i centrum og dels i genbrugsbutikkerne omkring Davidshallstorg. Benene (og tiden) holdt desværre ikke til de etniske butikker og Möllan Ost ved Möllevångstorget (men jeg fik da min Herrgårdsost samt en Brie de Meaux med trøfler hos ostehandleren på Lilletorg). Men fika skulle vi - og vi fik også virkelig god espresso på bl.a. 'Café Bruno' i Holmgatan og 'Lilla Kafferosteriet' i Baltzarsgatan.

Min søn, der snart er færdig som arkitekt, havde, en smule pinligt, aldrig fået set ordentligt på Turning Torso og hele det nye kvarter i Västra Hamnen, så der sluttede vi dagen, inden vi trillede tilbage over broen i det smukkeste vejr. Billederne er 'snyd' - de er fra et tidligere besøg i 2008 ;-)

torsdag den 27. maj 2010

ABC-tema F

Jeg er sprunget på bogstavlegen og kommer her med mit billedbidrag til F - Fjorden & Fabrikken. Her, hvor jeg bor, er det nemlig to væsentlige størrelser. 

Min kommune strækker sig langs en af Danmarks dejlige fjorde og jeg har kun få minutters gang dertil fra mit hus. Jeg elsker fjorden i al slags vejr, ved ebbe og ved flod. Om sommeren er fjorden fyldt med glade sejlere om vinteren med hundredevis af svaner. Det er ikke her jeg bader (vi har også masser af hav), men det er ofte her jeg går og tænker over livet. Små og store tanker.

Fabrikken er byens hjerte. Her produceres stål, her støbes, bankes og larmes. Her bruges enorme mængder af energi. Flere generationer af byens borgere har tjent til dagen og vejen på fabrikken og når fabrikken er i krise er hele byen i krise. Jeg er tilflytter og har ingen direkte tilknytning til den, men selvom jeg bor flere kilometer fra den, er den er blevet en del af mit daglige lydbillede og jeg passerer den hver dag til og fra arbejde. Jeg har lært at holde af den. Køn er den ikke, men en morgen da jeg var på vej til arbejdet, lå i den der, ved fjorden, i dis og morgensol, og så helt poetisk ud.

Værsågod :-)

onsdag den 26. maj 2010

Et stikketøj, flere strikketøjerier



Jeg har altid været meget disciplineret og som hovedregel KUN strikket på et strikketøj ad gangen. Men efter en del strikkeblogs-læsning kan jeg se, at det vist mere er undtagelsen end reglen. Også på garnanskaffelsesfronten er jeg mere end almindeligt tilbageholdende: Mine projekter har stort set 'levet' af garn fra engang i 80'erne, da mine børn var små.

Jeg er nemlig indehaver af et rigtigt, godt, gammeldags spare-gen. I dag måtte jeg kassere et halvt ark små klæbemærkater, fordi de var blevet lidt for tørre i limen (og ærlig talt var noget nussede) - og havde dårlig samvittighed. Min mand griner højlydt af mig, men jeg synes generelt at vi på alle niveauer ødsler unødigt med resurserne.

Men nu er det altså nye tider:
Hele tre strikketøjer i gang på én gang. OG jeg har brugt penge på garn, uden at have et højere formål! Ganske vist er det udsalgsgarner og heller ikke de store mængder, men det er da et skridt på vejen mod større uansvarlighed (jeg har fået fortalt, at mit over-jeg er alt for stort, så nu får min indre 'politibetjent' lige en tur i skammekrogen ;-)


Det nye strikketøj er forøvrigt rent tv-strik og en mulighed for at afprøve 'magic loop'-teknikken: Et par hælløse spiralsokker i selvstribende strømpegarn (billigt, fra SuperBest) på en 80 cm rundpind. Det virker fortræffeligt!

torsdag den 20. maj 2010

A moment of zen


Lige pludselig var et hjørne af køkkenbordet blevet et skønmaleri over huslige dyder:

Mit hjemmegjorte rugbrød (baseret på en god, gammel familie-surdej) smukt anbragt på et hjemmevævet hør-viskestykke, flankeret af lertøj hentet i Alsace og dansk keramikskål udført af en af familiens venner. Dertil lidt økologiske 'sager' fra Årstiderne og, ikke at forglemme, kryddersnapsen på nyhøstede skovmærker, der lige står og trækker diskret i vinduet... Åååh ja; et kort øjeblik drømmer jeg mig lige ind i mad- og boligmagasinernes idylliske verden...

Så vender jeg hovedet en smule og opdager krummerne på bordet, bunkerne der skal ryddes op, gulvet der trænger til en kost og den visne buket i vasen, og dagen går videre i helt normalt gear.
Men der, i et lille, perfekt øjeblik, havde jeg fuldstændig styr på mit liv ;-)

Rugbrødet er forøvrigt skønt - opskriften finder du her (familiens 'hemmelige' opskriftssamling)

mandag den 17. maj 2010

Ravel-rytteri

Puha, de sidste dage er gået med at stoppe billeder ind i Ravelry. Et spændende, men også stærkt tidsrøvende 'sted' for strikkere og andre garn-fixere. Man bliver aldeles inspireret af alle de mange muligheder der byder sig.

Det afstedkommer også mange svipture ud i blogland (man skal jo liiiige se hvad de andre medlemmer skriver rundt omkring). Og jeg må sige at broderlandet på den anden side sundet, også her, brillierer. Der er gang i farver og mønstre på en helt anden og mere eksperimenterende måde - som jeg holder meget af. Et par gode eksempel er PetraO og Sillen stickar. Sjovt nok husker jeg denne særlige svenske farveglæde helt tilbage fra 60'erne: Jeg babysittede for en familie, hvor moren havde svenske aner. Hun købte stort set alt babytøj hinsidan - og aldrig havde jeg set magen til frække og dejlige farvesammensætninger.

Selv forfalder jeg til de typisk nordiske kølige, melankolske og stille farver (som jeg mener passer til mig) og har frygteligt svært ved at slå mig løs.

Men nu skal det være: Jeg er gået i gang med en orange, pink, rød og (måske) turkisblå bluse til min datters venindes datter(!) på 2.

Nævnte jeg, at det var Petras opskrift 'Lilla koftan' jeg bruger?

Farverne her er som sædvanligt ikke helt rigtig, men der er da gang i den!


torsdag den 13. maj 2010

Sjal nummer to




Så lykkedes det at få et billede af Nordiske Sjal nummer to, som jeg fik færdiggjort i januar. Her er sjalet 'iført min datter' (som også var modtager af sjalet).

Jeg har også fået færdiggjort og monteret Sukkertrøjen og den er blevet helt god, selvom jeg var noget usikker på hvordan resultatet ville blive.

Jeg er gået i gang med lidt mere oprydning i garnlageret. Jeg havde lyst til noget hurtigt og havde tre bundter lækkert lysegråt Shetland de Luxe fra Gedifra.

Ravelry fandt jeg flere opskrifter på moebius-ringe som jeg gerne ville forsøge mig med. Jeg har nu komponeret en nem opskrift som jeg er gået i gang med. Det skal gerne ende som en lidt løs halsedisse, der kan trækkes op om hovedet som en hætte.

Måske er det ikke lige den rette årstid, selvom det er temmelig koldt og vådt for øjeblikket. Det ser dog ud til at planterne i haven nyder det.