søndag den 30. januar 2011

Vinterfjord i sol

Dagen kaldte på varmt overtøj og en rask tur ud i frosten med mand og hund; ned til den solbeskinnede fjord.
Selv om jeg går turen igen og igen har jeg altid lyst til at tage flere billeder. Det er de samme motiver, som hver gang alligevel får deres eget særpræg.

 
 


En far legede med sine børn ude på isen. De morede sig kosteligt og der er heldigvis så lavvandet at de højst risikerer en kold sok.



Strikke-status

En lille ting til Vilfred. En undertrøje af den klassiske slags, som mine egne unger også har gået med, men denne er lidt mere luksuriøs, i silke-uld.


FAKTABOKS for BLÅ BABYVARMER
Design: Kitty Briksby: Strik med lanolingarn
Garn: 22 gr. dueblåt DUO silke-merino
Pinde: Et par gamle bambuspinde i str. 3
Størrelse: 3-6 mdr.
Om strikketøjet
Nemt og ligetil. Modellen er alment arvegods - denne udgave er Kitty Briksbys fra 1984, men jeg har også en udgave fra Askeladen og den findes desuden i den norske 'Strikk til nøstebarn' fra 2007 af Kathrine Gregersen; og sikkert mange flere steder.


fredag den 28. januar 2011

Baby-love

I dag har jeg besøgt mit vidunderlige, lille, smukke barnebarn - og for første gang har jeg haft ham i armene.

Det var dejligt!

Vilfred lå trygt i mine arme og snorksov stort set gennem hele seancen, men så blev der tid til at snakke med de lidt trætte forældre imens.

Han opfører sig eksemplarisk og spiser glad og gerne, men er selvfølgelig en del vågen om natten, så det skal de lige vænne sig til...

Han ser dejlig solbrændt ud - en smule gulsot gi'r en 'sund' kulør ;-)

Synd og skam at jeg i bar befippelse fik vendt vrangen ud på det smukke tæppe min mor har strikket til ham...

tirsdag den 25. januar 2011

Bøger kontra lydbøger

Hele mit liv har jeg været litterært altædende. Som helt ung sprang jeg uden problemer fra 'Sturm und Drang' litteratur, krævende digte og dystre skuespil af Eugene O'Neill-typen, til letbenede, storladne romantiske og historiske dramaer, som jeg lånte stakkevis af på biblioteket under min tid som aupair i England.

Og sådan læser jeg stadig, ikke særlig kræsent og fra alle hylder. Selv om jeg ikke ville vælge Barbara Cartland, Danielle Steel eller Victoria Holt i dag, så snupper jeg meget gerne en god, romantisk underholdningsroman, helst af engelsk aftapning.

Det sidste halve år har jeg fundet mig godt tilrette med at høre lydbøger - det havde jeg slet ikke tålmodighed til tidligere. Lydbøgerne finder jeg på biblioteket, på DR og på Netlydbog.dk, hvor vi i min kommune kan låne op til tre lydbøger om måneden.

Men med lydbøgerne har jeg opdaget, at der gælder andre regler. Sproget står så distinkt, at der ikke skal meget til før jeg bliver irriteret; alt det jeg sagtens kan se bort fra, når jeg selv læser, bliver så åbenlyst. Helt bortset fra at oplæseren har stor betydning; den forkerte oplæser kan spolere oplevelsen af en ellers udmærket bog. 

Jeg når ikke at høre så mange lydbøger, men jeg er nødt til at vælge dem med stor omhu. 

Konklusionen må vist være at jeg er en glad, men temmelig sjusket læser!

mandag den 24. januar 2011

Mit bedste snefoto

Så er der kaldt til blogleg igen på Blogkvinder 40+ og der skal jeg selvfølgelig være med. 

Jeg er ikke den eneste der har svært ved at vælge ét billede. Jeg landede på tre, der viser hvor forskellige udtryk sne kan have. Jeg ved ikke om det er mine bedste, men de siger mig noget. 

Det første er fra et mindre kønt hjørne af grunden, hvor vi opbevarer lidt af hvert. Nu har det hele fået luftige, bløde flødeskumsformer og er næsten kønt at se på...







































Det andet er et kolossalt lærketræ, der denne dag stod iklædt hvidt på hver en kvist og masser af sne i skovbunden. Det billede taler stærkt til min barndoms eventyrlige fantasier. Hvad har vi her... Snedronningens skov eller Heksens pandekagehus?










































Det sidste er billedet af sprød sne, klingende frost og krystalklar kulde. Den knaldende blå himmel og et lys der skær i øjnene får mit humør til at stige til uanede højder. Sådan en snedag gør mig tindrende glad...


søndag den 23. januar 2011

En hård start

Endelig fik jeg set det lille vidunder.

Det var en både streng og dramatisk fødsel og nerverne har stået på højkant. I går havde den lille familie brug for al den tid de kunne få alene sammen, men i dag er dejlige Vilfred blevet udskrevet af neonatalafdelingen og det endda i fin form.

Derfor var der plads til at bedsteforældrene kunne komme på besøg og her til aften var det omsider vores tur.

Han er en hjerteknuser - og ja, jeg synes da faktisk han ligner sin far...

Jeg glæder mig enormt til alle de gode og sjove oplevelser der er udsigt til, med sådan en skøn unge. Men allerførst vil jeg skynde mig i seng, for det blev ikke til megen søvn i nat.

lørdag den 22. januar 2011

Nu er det nu...

Så kom der besked fra sønnen.

De vordende befinder sig nu på hospitalet og fødslen er gået i gang. Nu er det bare at vente; det er næsten for spændende og det er ikke nemt at koncentrere sig om noget som helst.

Mon han vil ligne sin far?

torsdag den 20. januar 2011

Spirende forår...

Det her ligner krokusspirer, men kan det passe? Pludselig åbenbarer disse små grønne og hvide spidser sig, fulde af vovemod.

Jeg flyttede rundt på mine løg i forbindelse med det nye stengærde og kan ikke huske, hvad der havnede hvor. Jeg troede vintergækkerne ville være de første, men de plejer ikke at have hvide striber. Hyggeligt :-)

onsdag den 19. januar 2011

Bogløs blog

Den unge blogejer, opslugt af litteraturen allerede som barn.
Måske har det ikke undret jer, men det kan godt undre mig selv. Jeg, en storlæsende bibliotekar, er indehaver af en blog, hvor der aldrig nævnes en bog. Skammeligt.

Da jeg for godt et år siden blev 'nedlagt', havde jeg bl.a. mistet evnen til at koncentrere mig om at læse. Nu læser jeg igen, men stadig kun i den lette ende; heldigvis er der masser af lettilgængelig litteratur, så jeg mangler ikke læsestof. Skal der tænkes for meget undervejs i læsningen, bliver det abstrakt eller kringlet, så smutter sammenhængen. Desuden har jeg problemer med at huske, hvad det er jeg har læst og det animerer ikke til de store udgydelser.

Men stærkt inspireret af Bogkatten, har jeg startet en liste på Litteratursiden!

Bøgerne på natbordet 2011 bliver et forsøg på at registrere de bøger jeg læser/hører i løbet af året og du er selvfølgelig velkommen til at kigge med. Kender jeg mig selv ret, så bliver der nok en del krimier...

Holder du styr på de bøger du læser?

mandag den 17. januar 2011

UFO'er fra fortiden

Det lyder som en titel af Adamski, men det er det ikke...

Når man graver bringer det undertiden arkæologiske fund for dagen. Under søndagens skabs-raid fandt jeg disse ufærdige strikkeprojekter fra guderne må vide hvornår, gemt af vejen i en kasse. 

Den mønstrede barnebluse i bomuld var vist egentlig til min datter, men hvorfor den aldrig blev færdig ved jeg ikke.

Det plantefarvede uldgarn brugt til den stribede sag er fra start-firserne. Farvet med cochenille og krap, noget af det også med en svag indigo-overfarvning, så vidt jeg kan se. Jeg tror det er vævegarn, for det kradser. Stilen er ok, både hønsestrik og uldne striber går vist an i dagens Danmark.

De må straks i UFO-kassen, for som jeg har nævnt tidligere, er man ikke en rigtig strikker, før man har oparbejdet et pænt lager af UFO'er. Hvorpå man bruger rigtig megen energi og tid på at forsøge at udrydde dem igen, tjah... ;-)

For ikke-strikkekyndige kan jeg oplyse, at en UFO altså ikke er en flyvende tallerken, men et 'UFærdigt Objekt'

Måske er jeg optimist, men jeg tror faktisk at der er en chance for, at disse UFO'er en dag bliver taget til nåde. Hvis jeg ellers kan finde garnet og pindene der passer til...

søndag den 16. januar 2011

Flittig hjemmesøndag

I dag fik jeg taget hul på en længe ønsket oprydning i mit store skab. Mine garnkøb kræver plads, så der skulle ryddes (og smides) ud. Det lykkedes langt hen ad vejen, indtil ryggen fik nok. Men skabet blev nydeligt og der blev en hylde ekstra til garnet. Til gengæld står der nu en del kasser og venter på at jeg bliver lidt mere mobil...

Vaskemaskinen har haft travlt, der er bagt rugbrød og jeg har lavet mad til flere dage (og pudset glorien undervejs) og så er jeg gået i gang med en hue til datterens veninde, der forleden spurgte om jeg kunne strikke hende en 'Mary-hue'.

Den model kendte jeg ikke, men efter at have tjekket nettet og snakket med veninden igen (der var nemlig flere huer med den betegnelse, da kronprinsessen åbenbart promenerer en del lækre af slagsen) har jeg fundet modellen og er godt i gang.

Opskriften er nem at regne ud og garnet er gravet frem af gemmerne. Det går hurtigt, da jeg strikker med fire tråde på pinde 7 (lidt hårdt for hænderne). Noget af garnet var faktisk på vej ud, men det passede perfekt til hendes farvevalg, så det blev taget til nåde igen. Den bliver både blød og lækker, så måske skal jeg lave en der ligner til mig selv bagefter ;-)

lørdag den 15. januar 2011

Tågen letter

Ja, ikke derude, det sker vist slet ikke i dag, men i mit hoved. En lørdagsvagt med lidt af hvert fik stort set bugt med de sidste rester. Så Carl Nielsen får lov at give sit besyv med.



Denne udgave er vistnok med Mikael Beier på fløjte og Maria Eriksson på harpe. Jeg har altid elsket dette stykke musik og Carl Nielsen. Den lille singleplade jeg fik som barn, ligger vist stadig i mine gemmer et sted..?

Tågegrå lørdag

Der er stille i huset - jeg er begavet med en syvsovende mand - og ude hænger vanddråberne overalt; en tyk tåge hænger tungt over nabolaget.

I dag har jeg har lørdagsvagt på biblioteket, men sidder lige nu, efter den obligatoriske skål havregryn med mælk, med en kop grøn te og morgenfilosoferer. Nattesøvnen var ikke den bedste og tågen er vist flyttet ind i mig også...

I resten af weekenden er der rugbrød der skal bages og kalendere der skal harmoniseres, for fælleskalenderen for 2011 flyttede først ind i går.

Jeg klarer min hverdag med googles kalender samt Lotus Notes på jobbet og de spiller desværre ikke sammen, husherren har noget i hovedet, noget på papir, noget i google og noget på jobbets onlinekalender - men han foretrækker papirudgaven, så sådan en har vi i køkkenet og der skulle alle aftaler helst ende.

Men lige nu er der bare helt stille - ahhh.

tirsdag den 11. januar 2011

En god dag

I dag har jeg overværet sønnens sidste fremlæggelse på Arkitektskolen. Det var afgangsopgaven der skulle forsvares og det var meget spændende  at opleve (dog lige lovligt nervepirrende for moren).

Der var en hel del tilhørere - her er det censorerne der stiller spøørgsmål til planchen.
Han klarede det fornemt, selvom han ikke er særlig vild med at være i centrum og det endte med et tital. Så nu kan han kalde sig arkitekt maa.

Jobmulighederne er derimod ikke noget at råbe hurra for, det er rigtig dårlige tider for arkitekterne.

Byggebranchen er som regel den første branche der bliver ramt i krisetider - men til gengæld er de også de første der mærker det når det vender igen, så måske er der håb...

Der er produceret mange, mange skitser, modeller o.m.a.

 




I mellemtiden kan han bruge tid på at vænne sig til den nye rolle som far, for nu er der kun godt 14 dage til at svigerdatteren, ifølge planen, skal nedkomme.

På mandag skal hun helst nå at få overstået en deleksamen på Danmarks Pædagogiske Universitet, men derefter er lillemanden meget, meget velkommen til verden!

lørdag den 8. januar 2011

Vådt i vådt og gråt i gråt

Nej, nej, nej; det ER altså ikke min kop te med det her tøvejr. Jeg ved, at I er mange der snart ønsker sneen hen hvor peberet gror (der ville den også forsvinde i en gevaldig fart), men jeg ELSKER stadig sne og ville ønske den lå her hele vinteren, dvs. mindst en måned endnu.

Tøsjap er pjaskvådt, grimt og gråt, basta.

Verden ser beskidt og kedelig ud når gammelt papiraffald dukker op på veje og stier og når snebunkerne skifter farve fra strålende hvid til ulækker, snavset gråbrun. Luften bliver slap og fugtig og mørket bliver for alvor dystert. Eventyrland har pludselig mistet sin magi og tiltrækningskraft - og mit humør synker betragteligt.

På vej hjem fra arbejdet i dag måtte jeg lige stoppe for at tage et par billeder af al grimheden.

Ja, jeg ved det, jeg burde glæde mig på jeres vegne, alle I der i næsten to måneder har kæmpet med de praktiske problemer som snemasserne har givet, men lige nu er det en lille smule svært, suk...

fredag den 7. januar 2011

Garngrådighed og uldgalskab

Ja, intet mindre. Den tilbageholdenhed omkring garnkøb jeg tidligere har pralet af på denne blog er nu helt og aldeles forsvundet. Onsdagens strikkecafé hos Charlotte resulterede i fire bundter Gotlandsk Pelsuld, to blå og to vinrøde, med ideer til nye projekter.

Samtidig havde jeg aftalt med Kirsten fra strikkecaféen, at vi skulle slå os sammen om et indkøb fra Garnudsalg.dk, så vi lige akkurat kunne nå grænsen for at få fri porto. Men allerede torsdag var vi blevet så inspirerede, at vi begge uden problemer kunne 'fylde ordren op' og dermed hver for sig kvalificere os til den frie porto...

Ergo er der (endnu en gang) bestilt garn hos hr. Weller for et urimeligt beløb.

Hvad skal det dog ikke ende med?

Opformering af UFO'er, så jeg endelig bliver en 'rigtig' strikker?

Ja, noget kunne tyde på det, da projekterne står i kø, efter nogle strikkeløse dage ovenpå julen. Jeg flakker, har mange ideer (og selvsagt masser af garn), så nu skal jeg bare tage nogle beslutninger - og nej, det er, med skam at melde, ikke en af mine mest fremtrædende evner...

torsdag den 6. januar 2011

Sådan så jeg ud i 50'erne...

På et tidspunkt truede jeg med at fortsætte den nostalgiske leg endnu et årti bagud, for at se hvor mange af kvinderne fra Blogkvinder 40+ der kunne følge med. Mit sidste (eller snarere første) årti er 50'erne; jeg blev nemlig født i februar 1951.

Et kik i gemmerne har afsløret en god del billeder, for min far havde et Rolleiflex kamera og fremkaldte selv sine billeder. Så her er billederne af en meget ung blogejer...

Var du også med tilbage i 50'erne?

Så er der søbemad med levertrandråber! Bemærk det fine tapet og det veldesignede FDB-skab (som nu står, hvidmalet, i mit soveværelse)
I den fine kjole med smocksyning. Sofaen og den tilhørende stol eksisterer også stadig i bedste velgående hos min bror. Det var kvalitetsmøbler.
Ja, boghandlerens datter fik ordene og bøgerne ind fra starten, så selvfølgelig endte hun som bibliotekar...
Skolefotografen har været i sving. Jeg var pavestolt over min røde cardigan.

Lettere skulende i datidens swimmingpool - på dette tidspunkt HADEDE jeg at blive fotograferet. 

Hinkestene var vidunderlige - i farvet glas. På denne lille parkeringsplads blev der leget i mange, mange timer.

tirsdag den 4. januar 2011

Vintermorgen idyl

På vej tilbage fra en visit hos kiropraktoren i morges, passerede jeg den lille bro over kanalen ved biblioteket.

Her stopper jeg næsten altid op et kort øjeblik, dels for at nyde det brusende vand og dels for at beundre bygningerne ved slusehuset.

Motivet er foreviget flere gange, men ikke i det blå morgenlys og med rimdækkede træer. Så op med telefonen og et par hurtige klik. Kvaliteten er ikke værd at snakke om, det gik for stærkt (arbejdet kaldte) og lyset var svagt, men stemningen er vist fanget nogenlunde.






Ved samme lejlighed fik jeg knipset biblioteket, som ligger og glitrer som en stor, gavmild juvel i alt det grå. Tænk engang, der inde, bag de varmt oplyste ruder, er uanede skatte af oplevelser og viden - frit tilgængeligt for alle og enhver... Det er da et fantastisk koncept.

søndag den 2. januar 2011

Med Pumba til Zumba..!

Puhadada, det er lige før mine ben ikke engang kan bære min laptop!
To timers Zumba (aldrig prøvet før, men jeg har haft lyst længe) var måske lige i overkanten. Men det var sjovt! Jeg kan nemlig godt lide at danse, så denne motionsform er spiselig, selv for en halvdoven Pumba-model som undertegnede.

Min datter (som også er nybegynder) havde lokket mig med til en Zumba Nytårs-event i Uvelse Fritidscenter. Masser af kvinder, en del børn, men ikke skyggen af en mand. De fleste så ud til at have prøvet det før, men vi hang på så godt vi kunne, ude på den ene fløj.

Hele seancen blev videofilmet og desværre stod vi allertættest på. Jeg håber ALDRIG nogensinde jeg ser den film på YouTube, for kønt har det dælme ikke været...

Strikke-status

Hermed en lille opsamling af decembers gave-projekter. Da jeg bestemt ikke er hurtigtstrikkende, var det nemme og mindre ting der kom på pindene. Men jeg er nu lidt stolt af mig selv alligevel, for det er meget længe siden der overhovedet er serveret hjemmelavede gaver fra min hånd!


Til min mor et sjal i Bente Borgstrøms lækre, håndspundne silke-merino blanding.

FAKTABOKS for MORS SJAL
Design: 'Terra' af Jared Flood (gratis på Ravelry)
Garn: 190 gr. håndspundet silke-merino
Pinde: Knit-Pro rundpind str. 5,5
Størrelse: Voksen
Om strikketøjet: Det var første gang jeg strikkede efter diagram, så det gik selvfølgelig galt, men efter at have omgjort den første rapport af lace-delen, var systemet omsider sevet ind og resten gik som en leg. Alt i alt et l
etstrikket sjal med karakter, som jeg sagtens kunne finde på at strikke igen. 

Både sønnen og husets herre fik en lun hue

FAKTABOKS for TO BEANIES
Design: 'Turn a square' af Jared Flood (gratis på Ravelry)



Garn Hue 1: To tråde sokkegarn. Grøn bund og diverse rester...

Pinde Hue 1: Knit-Pro rundpind str. 4 + 4,5
Om strikketøjet: Huen blev lidt for stor, men datteren synes den passede og fik den derfor, så jeg skal strikke en ny...
Garn Hue 2: To tråde Blackhill Højlandsgarn (farve 'Rullesten' fra Garnudsalg.dk) + en enkelt tråd af Bentes vidundergarn (se Faktaboksen ovenfor)
Pinde Hue 2Knit-Pro rundpind str. 3 + 3,5
Om strikketøjet: Jeg forsøgte mig med 'jogless jog'-teknikken for at undgå skæve samlinger ved farveskift. Det fungerede absolut bedst på denne sidste hue med kun to farver garn. Dejlig blød og lækker efter vask!


Til datteren et par fingerløse vanter i det garn hun havde tigget om (tror måske hun havde glemt det, da vi nåede julen)

FAKTABOKS for AUSTEN MITTS
Design: 'Susie's Reading mitts' af Janelle Masters (gratis på Ravelry)
Garn: Ca. 1 nøgle Tynn Alpakka fra 'Du Store Alpakka' i olivengrøn
Pinde: Knit-Pro rundpind str. 3 med magic loop
Størrelse: Voksen
Om strikketøjet: Supernemme, men ikke spændende at strikke. Dejlig bløde og perfekte, når man læser romantiske Austen-romaner på et koldt og fugtigt engelsk herresæde, ikke at hun gør det, men hun ville gerne... Passer også i farven til den hue hun kaprede
 ;o)

Og til sidst, til min skønne, højgravide svigerdatter, en tevarmer.

FAKTABOKS for HÔGANÂS HOTPOT
Design: Mig selv, sagde hunden
Garn: Ulricks Naturgarn (fra engang i 70'erne) i 
nougatbrun 
Pinde: Gammeldaws metalrundpind af uvis oprindelse i str. 6
Størrelse: Passende
Om strikketøjet: Strikket efter tepottens mål og på slump, hvilket resulterede i at den nok er strikket om fem gange. Designet havde jeg i store træk i hovedet, men ændrede det flere gange undervejs. Vakte heldigvis lykke.

Æv, hvor er det bøvlet med billeder og afstande i Blogger. Hmm, wordpress, wordpress, wordpress - ja, den presser sig altså på... Måske burde 2011-bloggen være startet på en ny platform!