Jeg burde have været ude med de røde faner, men 1. maj har i år været en stille og rolig hjemmedag, fyldt med lidt af hvert, inde som ude.
Jeg har længe bagt vores rugbrød på en rigtig god surdej. Og da jeg for nogen tid siden besluttede at jeg også ville bage alt andet brød, skal der ske lidt på den front med jævne mellemrum - og der skal tænkes strategisk. Næste weekend er der ikke tid til bagning, så i går lagde jeg dej til både hvede- og rugbrød og i dag har der været fyret op i ovnen.
Jeg har forsøgt mig med en ny type hvededej. Her er det en
opskrift fra Årstiderne, men noget lignende har jeg også set andre steder. Det er en ret tynd brøddej, som skal røres 20-30 minutter i røremaskinen og derefter koldhæve et døgn samt efterhæve en rum tid i stuetemperatur. Melet er hvedemel og ølandshvedemel og der er brugt tørgær; noget der drillede mig lidt under hævningen (jeg var vist lidt for utålmodig), men som er nemt at have med at gøre, når mængderne af gær er så små.
Resultatet er rigtig godt. Tæt, men saftigt og med en lidt sej krumme og en næsten glasagtig splintrende skorpe. Jeg kan nu konstatere, at de små 'cup-breads' de serverer både på Noma og på Dragsholm må være bagt af samme type dej.
Jeg har også startet en surdej, som jeg fremover vil bruge til mit lyse brød. Den er baseret på æblejuice, halvt rug- og halvt hvedemel. Jeg har fundet den i Wassim Hallals lille brunchbog '
Morgen møder middag' som kan downloades gratis.
Jeg er spændt på om æblejuicen vil smage igennem i brødet. Nu skal den foreløbig stå en 8-10 dage på køkkenbordet og 'komme sig'.
Ude har krydderurterne fået lidt håndholdt hjælp imod ugræsset (og græsset), noget er flyttet og noget er skåret ned. Både spade, greb, skovl, rive og vandkande er blevet motioneret.
Som det ses er jeg bagud med at klippe lavendler ned og de trænger ellers gevaldigt, men tingene må gå i det tempo jeg kan klare. Selvom det er frygteligt frustrerende når hovedet vil meget mere end kroppen.
I pauserne blev der tid til lidt nydning - dels med kaffe, dels en frokost med kyllingesalat (med lækre, nye grønne asparges) og nybagt brød.
Strikketøjet kom også med ud i solen, men det blev nu ikke til mange masker.
I det hele taget går det lidt langsomt med strikkeriet, dels fordi jeg er i gang med nogle lidt større projekter der ikke er helt så motiverende som babystrik, og dels fordi der er rigtig mange andre gøremål i sommerhalvåret.
Husbonden er i gang med at grille asparges til en portion stenbiderrogn og derefter nogle af slagterens gode hvidløgspølser som får følgeskab af en pastasalat med masser af grønt. Dejlig nem og sommerlig mad.