fredag den 27. januar 2012

Sunde, runde lækkerier

Ok, det er måske ikke nu vi savner søde sager, jeg har i al fald stadig depoterne fyldt nogenlunde op efter julen, men denne enkle og lækre opskrift må jeg ud med nu, mens jeg husker det. Jeg brugte kuglerne som julekræs - det egner de sig fortrinligt til - men de kan selvfølgelig nydes hele året og er forholdsvist sundt slik.

Grundopskriften har jeg fået fra Merete (tak for det) og jeg har eksperimenteret med forskellige udgaver. 

Grundopskrift
En håndfuld mandler hakkes forholdsvis fint i foodprocessor el.lign. 
Kør videre, mens du tilsætter gode økologiske dadler (tag lige stenene ud først)  - én ad gangen - indtil massen akkurat hænger sammen. 
Rul kugler i mundret størrelse.

Mandlerne kan udskiftes/kombineres med forskellige nødder og begge dele kan med fordel ristes. Jeg prøvede hasselnødder, usaltede jordnødder og valnødder. Jordnødderne har en lidt for rå og jordet smag efter min mening, så det gør jeg nok ikke igen. Jeg lavede også en portion med en hel del kokos i.

Dadlerne kan erstattes af eller kombineres med anden tørret frugt. Jeg forsøgte mig med figner, svedsker og abrikoser...

Og så skal der smages til
Mandel/daddel blandingen er ret neutral og egner sig rigtig godt, hvis du gerne vil have smagsgiverne til at dominere indtrykket. Smagsgiverne kan enten blandes i selve massen eller 'rulles på'. Hvis du bruger mere hidsige ting at rulle kuglerne i, er det en god ide at blande dem med et vist kvantum flormelis. 

Merete rullede sine mandelkugler i råt lakridspulver - det smager forrygende godt! 
Jeg prøvede også med hhv. appelsinskal, ingefær, kanel, kakao og selvfølgelig kokos. Næste gang vil jeg prøve med lime- eller citronskal - og måske lidt nelliker til næste jul? Jeg har også en idé om at en smule karry kunne give et interessant pift...

tirsdag den 24. januar 2012

Fødselsdagsgave med 'omslag'

Selvfølgelig skulle Vilfred have sin helt egen personlige fødselsdagsgave fra farfar og farmor.

Det var herligt at se hans glæde ved at pakke op. Han fik selv øje på pakkerne da han havde spist og så tog han dem stille og roligt - en efter en - med lidt hjælp fra mor.






Gaverne 'han' fik efter fødslen, til velkomst-festen og til jul var alle praktiske ting som forældrene havde brug for. Denne gang havde vi besluttet at det skulle være legetøj; allerhelst noget der kunne give ham legeglæde i mange år.

Schleich producerer skønne, naturtro dyr af alle slags i en holdbar og lidt blød plast, som bruges i vuggestuer bl.a. Jeg købte derfor en flok af de vilde dyr, som kan (gen)ses i Zoologisk Have; et sted han uden tvivl vil besøge flittigt, som det Københavnerbarn han er. 

De er desværre lidt dyre, men så må samlingen suppleres hen ad vejen. På et tidspunkt går vi nok også i gang med bondegårdsdyrene.





Familien har ikke så megen plads, så jeg syede også en opbevaringspose til dyrene, som kan hænges på en knage eller krog. Applikationerne er såmænd stofrester fra mine børns tøj fra dengang de var i Vilfreds alder.

Nu er der, til min store glæde, allerede bestilt fire poser mere til Lego, Klodser, Bamser og Musik - så nu skal jeg lege med stof & bogstaver ;o)



mandag den 23. januar 2012

Livstegn

Jamen hallo, kære venner - lidt livstegn trænges der vist til her på bloggen... det kniber da slemt med aktiviteten og til al overflod har min stakkels Google-læser har nu opgivet at tælle de ulæste indlæg; der står bare 1000+
Nu må der snart andre boller på suppen...

Apropos boller, så fejrede vi i går barnebarnets allerførste fødselsdag.

Der var disket op med gode sager, selvom både søn og svigerdatter havde været syge de foregående dage og sønnen stadig var noget mat i sokkerne.

Bl.a. blev der budt på en fint pyntet bollemand, i stedet for kagemand, så fødselsdagsbarnet også kunne være med.


De voksne blev tillige fodret af med Meyers meget lækre og virkelig mættende chokoladelagkage... vi kunne hurtigt konstatere at der ER bund i fattigfolk!

Kagedekorationen taler vist for sig selv - nej, han har ikke meget hår, men han har (mindst) fire fine, hvide tænder og verdens dejligste smil :o)


Frugt og fødselsdagsboller bekom fødselsdagsbarnet rigtig godt. Appetitten fejler ikke noget.

Han er noget af det dejligste: Mild og glad, aktiv og nysgerrig. 

Hvor han tidligere brugte alt sit krudt på at være motorisk aktiv - og meget tavs - er der nu kommet gang i snakketøjet og det demonstrerede han til fulde i går.

Fin hat, ikke?







Det var en dejlig fødselsdag!

mandag den 9. januar 2012

Uendeligt gråt

For år tilbage var der på Toldkammeret en udstilling med navnet Uendeligt blåt. Det var en workshop/udstilling med og af børn, inspireret af himlens blå uendelighed. Et meget spændende projekt.

I morges, da jeg og datteren gik tur, var det uendelige blå, som sædvanligt (det kan vi vist godt sige denne vinter) afløst af... uendeligt gråt. Jeg savner sidste vinters fantastiske sne og fantastiske lys så utroligt.

I virkeligheden holder jeg meget af gråt, men helst ikke når det gælder vejret. I det mindste ikke når det står på i længere perioder. Derfor gik vi ikke i skoven som vi plejer, men valgte at gå op til Bjørnebakken, hvor der er lys og luft og en fornem udsigt - i dag var den dog lidt ulden i kanterne.



Det lader til at vi får forår før vinteren rigtig er begyndt. Mine erantis har stukket nakkerne op over jorden. Jeg glemte at tage et billede (det regnede og kameraet var ikke med i haven) - det må jeg se om jeg kan nå i morgen.


torsdag den 5. januar 2012

Strikkestatus

For at leve op til undertitlen 'om masker...' er det vist på tide at få opsummeret lidt. Hurtigt går det ikke, men når jeg samler op med så lange mellemrum ser det alligevel meget pænt ud ;o)

For at få samlet lidt op på UFO'erne (selvom jeg ikke er SÅ slem hvad det angår) har jeg i sidste øjeblik tilmeldt mig Evas 12under12under2012 blog; så bliver det måske lidt sjovere at få færdiggjort nogle ting.


FAKTABOKS for FletteMette
Design: Anthro-Style Plaited Head Wrap af Melynda Bernardi
Garn: Drops Baby Alpaca Silk i lys grå
Pinde: 5 mm

Om strikketøjet: En 1,5 m lang rundstikket sag, der finurligt flettes bagefter, hvorpå de to ender sys derefter sammen. Jeg har brugt maskesting så sammensyningen er blevet helt usynlig. 
En blød, blød julegave til svigerdatteren.

FAKTABOKS for Minty Grevinde
DesignGrevinde af Annette Danielsen
Garn: En tråd Isager Alpaca 1 (grågrøn) og en tråd Blackhill Højlandsgarn (pistachienød) til bund med mønsterfarver i to tråde højlandsuld (lammeøre, pæreskal og en rest lys grå)
Pinde: 3 + 3,5 mm

Om strikketøjet: Fra AD's nye bog Hattedamer. Den sidder godt og har fylde nok i toppen til mit hoved - og så passer den til mit Camomille

FAKTABOKS for Vintertrøjen
DesignGavyn af Amanda Blackford
GarnLang Yarns Merino 150 og Blackhill Højlandsgarn - en tråd af hver
Pinde: 4 mm

Om strikketøjet: Jeg har helt ændret strukturmønsteret og det drillede lidt før jeg fandt den pæneste udgave (strikkeprøver? næh...). Halsen blev strikket om en del gange, dels på grund af min sjuskede læsning af opskrift, dels på grund af pasformen, så der skulle også ændres lidt på den konto. Men nu sidder den som 'smurt' på Vilfred ;o)

FAKTABOKS for Whirly neck
Design: Twist your neck fra Pickles
Garn: 123 Silk Tweed
Pinde: 8 mm

Om strikketøjet: Hurtigt strikket på rundpind i et nemt hulmønster. Men den bliver længere og længere og lukker ikke spor tæt om halsen mere, så jeg ved ikke om den skal gøres om... Men ellers er den er superlækker og jeg er vild med farven. Garnet er fra pakkelegen på webstrikkernes festival.

Og så har jeg også selv designet en 'hals' som vist er blevet ok, mit første forsøg udi kunsten!
Men den skriver jeg mere om i et senere indlæg...

tirsdag den 3. januar 2012

Smukke ord

Så har jeg wordlet min blog, som jeg gjorde sidste år, og resultatet ses her. Der var godt nok langt færre indlæg at tage af i den sidste måned af 2011, men der er alligevel en del ligheder. Måske skal man prøve ordlegen på et andet tidspunkt af året?


Det er lidt afslørende at se hvilke ord der går igen og igen. Jeg ved godt at jeg bruger ordet 'dejlig' lidt for meget - der må vist ledes nogle synonymer frem ;o)