søndag den 12. februar 2012

Og så er der brød...

Weekendens brød blev en tillempet udgave af en ældre opskrift fra min mor, Borglunds madbrød.
I den originale opskrift bruges hvedemel, havregryn og havreklid samt gær, men da jeg har en lys surdej som jeg bruger til næsten alt lyst brød, så blev det den der holdt for endnu engang. Havregryn gør brødene lidt mere fugtige, så de holder sig godt, så de er altid med, men ellers skifter jeg mellem forskellige meltyper.

Surdej + en ærtestor klump økologisk gær røres ud i 1 liter koldt vand. Tilsæt derpå 3 dl. havregryn, 3 dl. emmermel, 1,5 spsk salt samt hvedemel (omkring 15-16 dl) - nok til at dejen hænger sammen, men er forholdsvis blød. Rør eller ælt dejen meget grundigt - jeg bruger min ældgamle Assistent og kører dejen ca. 15. min med dejkrogen. Hæves natten over.

Næste dag tages der dej fra til surdej! Resten af dejen hældes ud på et melet køkkenbord og deles i to portioner som forsigtigt vendes rundt og formes til brød, inden de kommer op i formene. Hæver til dobbelt størrelse.

Pensles med en blanding af yoghurt og vand og bages først 10 min. ved 275 grader, derefter 25 min. ved 190-200 grader. Gerne med en skål vand i bunden af ovnen.

Vend brødene ud af formene og tjek at de lyder hult når du banker på bunden. Er de ikke helt ok, så giv dem lidt ekstra tid i ovnen med bunden opad; så bliver den også dejlig sprød.

Vi spiser ikke så meget lyst brød, så jeg deler brødene og smider tre halve brød i fryseren.

Dejen, der er taget fra, får en sjat lunkent vand og en lille håndfuld rugmel, for at sætte fut i processen og efter en halv dag er der allerede gang i den. I morgen kommer den i køleskabet, hvor jeg også har min rugbrødssurdej stående.

Jeg spæder med vand og rugmel engang imellem, så surdejen har lidt at leve af indtil næste bagedag.

5 kommentarer:

  1. Uhmm ... de brød ser lækre ud! Vi kommer også altid havregryn i brød og boller her i huset.

    SvarSlet
  2. Det lyder rigtig spændende! Her hos os bager husbond alt vores brød og gerne med surdej - jeg håber, han vil prøve din opskrift næste gang.

    SvarSlet
  3. Det ser meget vellykket ud på billedet. Jeg er også glad for at fryse brød - nu er det godt nok længe siden, at jeg har bagt selv, men jeg har dog tænkt mig at prøve igen snart.

    SvarSlet
  4. Ih, jeg får altid sådan en lyst til at bage brød, når jeg læser sådan noget som dette her! Og ser billederne...
    Nu hvor jeg har fået min fine, nye køkkenmaskine, har jeg jo næsten ingen undskyldning for ikke at bage ... selv John har fået mod på at prøve. Når han går på pension, siger han...
    Jeg har aldrig prøvet at putte havregryn i mit brød, men hvis det kan holde det fugtigt, er det jo en kanongod ide. Det med at banke på brødet kan jeg heller ikke finde ud af - bruger et stegetermometer, som er sat på 98° :-)
    Noget helt andet: har I droppet tankerne om noget 'hinsidan'? Ses vi til blogtræf i marts?

    SvarSlet
  5. Det ser rigtig lækkert ud :-) Havregryn er rigtig godt i bagværk.
    Jeg kan nu ikke lade være at grine af Ellens kommentar, med stegetermometeret, undskyld Ellen. En anden prøve, på boller, er at man skal kunne slå den helt flad, når den kommer ud ad ovnen, og så skal den rejse sig igen, som intet er hændt. SÅ er den RIGTIG god :-)

    Min bog skulle være på vej, håber jeg, Tak :-)

    SvarSlet