søndag den 31. juli 2011

Hr. og fru Blå

Fra Elsa Beskows fine bog:
Putte i blåbærskoven
I dag slog jeg et slag omkring mine blåbærbuske - og hold da op. Blåbærfar og Blåbærmor har så sandelige prøvet at rette op på miseren med de rådne kirsebær.

De har åbenbart nydt det regnfulde julivejr og den pludselige varme for i løbet af få dage er "første kuld" blevet modne; der er mange i år og de er pænt store.

Det er amerikanske blåbær og nej, de smager altså ikke så godt som de skønne vilde blåbær jeg har plukket masser af i de svenske skove, men de er en rimelig god erstatning (og meget mere rygvenlige at plukke).

Sorten hedder Heerma og de har en god syrlighed, noget de amerikanske blåbær jeg nogle gange får (fra f.eks. Årstiderne) mangler.

De to buske satte vi for mange år siden og de har stort set fået lov at passe sig selv; alligevel har de været flittige leverandører til syltetøj og marmelade, smoothies, muffins, tærter, salater osv.

I aften kommer jeg en god håndfuld på de nye, kogte rødbeder jeg har planlagt. Dressingen bliver lidt citronsaft, salt, peber og en sjat af den gode balsamico-creme jeg har fra Berlin - det er kræs :-)


Har nogen gode ideer til andet sjov man kan lave af dem? Jeg har nemlig stadig et lager i fryseren, så nye ideer modtages med kyshånd :-)

9 kommentarer:

 1. Det var dog en imponerende høst af blåbær. Sådan noget får jeg sjældent fat i, med mindre jeg køber dem frosne. Og dem bruger tager jeg til gengæld direkte fra fryseren om morgenen og kommer i min yoghurt naturel sammen med en lille portion mandler.
  Jeg har desværre ingen nye forslag.

  SvarSlet
 2. Hvor ser de dog flotte ud!
  Jeg kan heller ikke bidrage med noget nyt eller spændende - jeg elsker bare blåbær om morgenen på yoghurt eller lignende hvid mad. Eller i tærter, selvfølgelig. Med en god Thiese-creme fraiche til :-)

  SvarSlet
 3. @ Pia: Jeg er altså også svært glad for de buske ;-) Efter et kvarters tid havde jeg plukket næsten halvandet kilo. Dem jeg ikkefik spist er røget i fryseren...

  @Ellen: Nej nej, der skal altså flødeskum til frugttærter i min udgave, selvom alle andre er vilde med creme fraiche. (Skal det være, så minimum 38% ;-)

  SvarSlet
 4. Det ser utroligt lækkert ud, Ditte! Tænk at have egne blåbærbuske i haven - dejligt! Her hos os elsker vi blåbær, både som saft og marmelade, og det er en fast del af morgenmaden.

  SvarSlet
 5. @Madame: Saft har jeg ikke prøvet! Det må jeg i gang med, tak :-)

  SvarSlet
 6. Hold da op en masse blåbær, vi har de rigtige gennemfarvede små blåbær i skoven i sverige, men de bærer ikke nær så mange bær som dem du har der.. :-)

  SvarSlet
 7. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 8. Hej Ditte :)
  Nu ved jeg jo ikke om det stadig er relevant, men jeg har altså en hel del ideer til hvad du kunne lave med de blåbær :)

  Et lille udpluk af ideer kunne være:

  • Cupcakes (faktisk a la dem jeg havde lavet til receptionen - de er nemme at lave og det kommer til at smage pokkers godt!)

  • Brød! - brød med blåbær og hasselnødder (hvis man kan lide hasselnødder) tilsidst drysset med fx. solsikkekerner på toppen - det bliver rigtig flot og det vil komme til at smage skønt søndag morgen med lidt smør og en skive ost og så en kop dejlig the ved siden af ;)

  • Saft! (men den gav måske nææææsten sig selv..?)

  Jeg er sikker på jeg godt kan komme på mere hvis du gerne vil have det :o)

  SvarSlet
 9. Skulle du i øvrigt stå og desperat gerne ville af med nogle af de smukke blåbær... så siger du bare til... ;oD

  SvarSlet