tirsdag den 7. december 2010

ABC-leg E

E for Emne. I bibliotekerne står de faglitterære bøger, ret praktisk, ikke efter forfatterens navn, men efter bogens emne, og emnerne er ordnet i et fintmasket talsystem.

Omkring 1875 konstruerede Melvil Dewey (amk. bibliotekar) et såkaldt universaldecimalklassifikationssystem, der skulle skabe en form for orden i emnerne. Ideen er, at al verdens viden skal kunne inddeles i ti hovedgrupper, der igen kan deles i hver ti undergruppper osv. osv. 


I de danske folkebiblioteker bruger vi et decimalklassifikationssystem, udarbejdet på grundlag af Deweys system, kaldet DK5. Den første udgave af dette system er næsten 100 år gammel.


Klassifikation af en bog kan være vanskelig, da bøgerne ikke altid er entydige i deres emne, men systemet har i praksis fungeret rimelig godt. 


Med tiden opstår der behov for nye underdelinger, bl.a. er hele edb-området kommet til, og der er en del meget lange tal (En bog om Tanzanias økonomiske og politiske udvikling skal f.eks stilles her: 33.188479). Men når bogen har fået sit emnetal, er det nemt at sætte bøgerne på plads i korrekt rækkefølge og nemt at genfinde dem.


Sådan ser de ti hovedområder i DK5's struktur ud:


0 - Værker af almindeligt og blandet indhold
1 - Filosofi. Psykologi. Videnskab og forskning
2 - Religion
3 - Samfundsvidenskab. Pædagogik. Folkekultur
4 - Geografi og rejser. Lokalhistorie
5 - Naturvidenskab og matematik. Antropologi og etnografi
6 - Praktiske fag. Lægevidenskab
7 - Kunst. Teater. Film. Musik. Spil. Idræt
8 - Litteratur. Sprog
- Historie


Du kan finde en mere detaljeret opdeling her
Hvis ikke du vælger computeren, er den nemmeste måde at finde bøger om et bestemt emne på, at gribe 'Tante Brun' (kælenavnet for det alfabetiske emneregister) og slå dit emneord op. Så får du en henvisning til det tal, det pågældende emne er stillet op under. 'Tante Brun' findes uden tvivl også på dit bibliotek!


Grrr... Blogger driller med sine afsnit i dag :-(

10 kommentarer:

 1. Spændende valg for E. Man tænker jo ikke så meget over hvordan det er bygget op, når man låner en bog...God dag til dig..

  SvarSlet
 2. Meget spændende Ditte....Så hvis man nu lærte det der system udenad, ville man aldrig behøve spørge efter en bog :-))

  SvarSlet
 3. Godt E valg, og en god dag til dig. :-)

  SvarSlet
 4. Hvilket emne står 'Tante Brun' så under, mummy...? :o)
  ... "Litteratur. Sprog"?

  SvarSlet
 5. Tak for kommentarerne - tænk at I holder ud, det er lidt tørt stof det her ;-)

  @Lille-nea:
  'Tante Brun' burde stå under biblioteksteknik (nærmere bestemt 02.13 = klassifikation) - men som regel ligger hun og flyder rundt omkring på hylderne i bibliotekerne... (Du kan også finde hende i billedbøgerne under Beskow, Elsa, haha!)

  SvarSlet
 6. @ Lille-nea: Kig her f.eks.: http://www.netleksikon.dk/d/dk/dk5_02_1_biblioteksteknik_og__administration.shtml

  SvarSlet
 7. Et spændende valg, Ditte - dejligt at bruge dit fag her i ABC'en. Jeg har haft min egen DK5 bog som lydtekniker i DR Arc, så jeg er lidt på hjemmebane :-)

  SvarSlet
 8. Jeg synes du skal have en medalje for pædagogisk formidling, og ikke mindst for at finde på at fylde din blog med basis-biblioteksindlæring. 1. årsundervisningen på Biblioteksskolen, - som skolen hed engang i nær fortid -, klassifikation og katalogisering, det kedeligste man overhovedet kan beskæftige sig med. De studerende, der holdt det første års undervisning ud, klarede med lethed resten af uddannelsen, hvor indholdet var langt sjovere.

  SvarSlet
 9. @Madame: Ja, det er ikke kun på bibliotekerne man kan have gavn af DK5 :-)

  @Nina: Jamen tusind tak skal du ha' :o) Nu var jeg en af de sære biblioteksstuderende som faktisk rigtig godt kunne lide de to fag - men indrømmet, jeg var ret alene om det!

  SvarSlet
 10. Selvfølgelig, emne. Det er godt med en fin illustration af orden.

  SvarSlet