fredag den 27. januar 2012

Sunde, runde lækkerier

Ok, det er måske ikke nu vi savner søde sager, jeg har i al fald stadig depoterne fyldt nogenlunde op efter julen, men denne enkle og lækre opskrift må jeg ud med nu, mens jeg husker det. Jeg brugte kuglerne som julekræs - det egner de sig fortrinligt til - men de kan selvfølgelig nydes hele året og er forholdsvist sundt slik.

Grundopskriften har jeg fået fra Merete (tak for det) og jeg har eksperimenteret med forskellige udgaver. 

Grundopskrift
En håndfuld mandler hakkes forholdsvis fint i foodprocessor el.lign. 
Kør videre, mens du tilsætter gode økologiske dadler (tag lige stenene ud først)  - én ad gangen - indtil massen akkurat hænger sammen. 
Rul kugler i mundret størrelse.

Mandlerne kan udskiftes/kombineres med forskellige nødder og begge dele kan med fordel ristes. Jeg prøvede hasselnødder, usaltede jordnødder og valnødder. Jordnødderne har en lidt for rå og jordet smag efter min mening, så det gør jeg nok ikke igen. Jeg lavede også en portion med en hel del kokos i.

Dadlerne kan erstattes af eller kombineres med anden tørret frugt. Jeg forsøgte mig med figner, svedsker og abrikoser...

Og så skal der smages til
Mandel/daddel blandingen er ret neutral og egner sig rigtig godt, hvis du gerne vil have smagsgiverne til at dominere indtrykket. Smagsgiverne kan enten blandes i selve massen eller 'rulles på'. Hvis du bruger mere hidsige ting at rulle kuglerne i, er det en god ide at blande dem med et vist kvantum flormelis. 

Merete rullede sine mandelkugler i råt lakridspulver - det smager forrygende godt! 
Jeg prøvede også med hhv. appelsinskal, ingefær, kanel, kakao og selvfølgelig kokos. Næste gang vil jeg prøve med lime- eller citronskal - og måske lidt nelliker til næste jul? Jeg har også en idé om at en smule karry kunne give et interessant pift...

12 kommentarer:

 1. Uhmmmm jeg er vist til dem med lakridspulver.. :-)

  SvarSlet
 2. Hold da op Ditte, hvor har du dog lavet mange. Jeg kommer også nogen gange sukkerfrit peanutsbutter i dem. Det smager også godt. Dejligt at du har lavet dig inspirere

  SvarSlet
 3. Sådanne sunde kugler smager skønt.
  Vi må ikke få kage og søde sager på jobber (altså kun hvis vi selv tager med), så vores torsdags snack er meget forskelligt i den søde retning.
  Sidste torsdag fik vi lignende kugler. De smagte skøøønt, men ikke alle var lige begejstret ;0)

  Har købt ind til at lave dadelkugler i dag. Håber min familie kan li' dem...

  SvarSlet
 4. Uhmm med lakrids så kan jeg også være med..;-D

  SvarSlet
 5. Uhmmm, hvor lyder det lækkert! Dem må jeg vist prøve ... når der bliver lidt overskud på tidskontoen ;-)

  SvarSlet
 6. Det lyder uhyggeligt godt alt sammen. Mon du ikke skal forkæles og ha' lækkerier i dag? I hvert fald vi jeg ønske dig et stort TIL LYKKE på fødselsdagen. :-) Knus

  SvarSlet
 7. De kan også anbefales på det kraftigste!

  SvarSlet
 8. Det må jeg også prøve en dag :-) Jeg er ret vild med at eksperimentere...

  SvarSlet
 9. Håber det gik an hos familien. God idé med at holde igen med søde sager på jobbet. det er alt for let at blive fristet ellers.

  SvarSlet
 10. Ja ikke? De er så lækre!

  SvarSlet
 11. Ja, mon ikke der er nok at se til med ny bolig. Men du kan godt glæde dig :-)

  SvarSlet
 12. Tusind tak Mia :-) Du burde prøve, du er jo ikke bange for søde sager, ved jeg!

  SvarSlet