mandag den 17. oktober 2011

Mandagstema: Spiselig

Havtorn: Sur, smuk, sund, og sk...svær at plukke på grund af de mange lange torne.

Frugten er særdeles populær i det nye nordiske køkken. Den betragtes som nordens citron; er god til at give syre i maden og bare et enkelt af de små orange bær indeholder lige så mange c-vitaminer som en hel appelsin.



Se flere spiselige Mandagstema-billeder her

19 kommentarer:

  1. Jeg var slet ikke klar over at der fandtes sådan en frugt...;D

    SvarSlet
  2. Ja det er meget in at bruge havtorn i det nordiske køkken, jeg må indrømme at jeg ikke er så vild med den.. Som daglig spiser i et Claus Meyer køkken, bliver vi af og til udsat for det fine lille bær. Jeg går udenom.. :-)

    SvarSlet
  3. Jeg har hørt navnet, men vidste ikke hvordan de så ud :-) De ligner de små eksotiske kumquat som jeg HAR smagt :-)

    SvarSlet
  4. Den var ukjent for meg
    Men den er sikkert nyttig om den er rik på C-vitamin.
    Fint foto.

    Ha en fin mandagskveld :-)

    SvarSlet
  5. Jamen tænk da bare... sådan en stor havtornebusk havde jeg i min have for mange år siden og var fuldstændig uvidende om, at det var det rene guld - på flere måder :-)
    Det er en C-vitaminrigdom, der vil noget! Jeg har aldrig smagt de bær og har ikke råd til Noma...

    SvarSlet
  6. Jeg kan rigtig godt li' dem, men ikke alene - der er de altså for sure. Men sådan har jeg det også med citron. Hvor er du heldig at have Meyers Madhus som frokostleverandør :-)

    SvarSlet
  7. Det er den fede muld i Mølleå-området's skyld. Den slags lærer man at kende når man bor på sandjord ;-)

    SvarSlet
  8. De er bare meget mindre. Sådan cirka på størrelse med en ært.. og SUUURE når de ikke er tilberedt ;-)

    SvarSlet
  9. Smagen er lidt eksotisk, når man lige får dæmpet det sure lidt, så den bør du prøve hvis du får chancen :-)

    SvarSlet
  10. Er et dem, der er massevis af nede ved fjorden? Spændende :o)

    SvarSlet
  11. De fås ganske gratis i naturen - hvis man er lidt fingernem. Meyer foreslår at man klipper grenene af og lægger i fryseren, så smatter bærene ikke ud når de skal 'flås' af (de sidder nemlig godt fast inde bag tornene ;-)

    SvarSlet
  12. Og vi har dem nær ved, hvor både du og jeg bor - i Liseleje. Gad vide om der er flere tilbage ...

    SvarSlet
  13. Jeg har hørt navnet, men jeg vidste faktisk ikke hvad det var. De er rigtig smukke - det kunne være spændene at smage dem! :-D

    SvarSlet
  14. Du må en tur 'på landet', Jens ;-)

    SvarSlet
  15. Helga Sofie Pettersen19. oktober 2011 kl. 10.32

    Nydelig!

    SvarSlet
  16. Vi fandt også havtorn ved fjorden for et stykke tid siden, men vi havde ikke noget med til at klippe en gren af med (har nemlig også hørt det der råd med en tur i fryseren - bærrene skal angiveligt kunne rystes af bagefter), så de fik lov at blive på busken. Og derefter glemte vi alt om dem ;-)

    SvarSlet
  17. Det var da meget interessant! Lige så meget C-vitamin som i en appelsin? Det tror jeg ikke helt på, så skal det være et stort bær, gætter jeg, men pyt, sådan er der så meget; det vigtigste er at den har C-vitaminer.

    Jeg mener at have set, at kartoflerne var vores vigtigste C-vitamin kilde før i tiden og at de faktisk havde rigeligt med vitaminer selv efter at være kulet, lagret, skrællet og kogt - men pillekartoflerne var nu mere vitaminholdige selvfølgelig.

    SvarSlet