lørdag den 27. november 2010

ABC-leg D

D er DATABASER - grundkernen i bibliotekernes arbejde og ydelser i dag.

Både folke- og forskningsbibliotekernes bestand af bøger, tidsskrifter, musik, film, spil, osv. er registreret i en stor national database; DanBib. De fleste af bibliotekernes brugere kender den som bibliotek.dk. Til intern brug for bibliotekernes personale ser basen, kaldet Netpunkt, lidt anderledes ud og har flere funktioner.


Jeg bruger en stor del af min dag med at arbejde med databaser - både den lokale, der kun omfatter de materialer kommunens biblioteker selv har, og den nationale.

Men der er mange andre databaser i biblioteksverdenen. Flere og flere oplysninger som tidligere fandtes i fagbøger og tidsskrifter, er nu tilgængelige online. De danske biblioteker abonnerer på en hel del databaser, men det er selvfølgelig forskelligt hvad de enkelte kommuners biblioteker har råd til og behov for at have adgang til.

Du kan være heldig at finde dit biblioteks såkaldte e-resurser på hjernebasen.dk, men den er desværre uhyggeligt ringe vedligeholdt (det kræver vist en opfølgning) og helt sikkert kan du finde det på dit biblioteks egen hjemmeside. På fjernadgang.dk, København og Frederiksberg kommuners fælles website for e-resurser, er der mange gode vejledninger til hvordan du bruger forskellige databaser. Vil du evt. kigge bibliotekerne i kortene og se hvilke eksterne databaser der er i spil i den danske biblioteksverden, så prøv licensguide.dk...

Andre D-løsninger findes du her

10 kommentarer:

 1. I Norge har vi en tilsvarende tjeneste som kalles Bibsys. Kjekt når jeg skal ha tak i faglitteratur til studiene. Der får jeg også vite hvilket bibliotek som har det dokumentet jeg skal ha tak i.
  På http://helsebiblioteket.no/ finner jeg det meste av helserealterte internasjonale databaser, som Cochrane for eksempel.

  SvarSlet
 2. Tak for din kommentar :-)
  Ja, databaser er et flot og vigtigt valg. Det er bare trist, at mange mangler et ordentligt finish ;-(

  SvarSlet
 3. Du har vist lagt en gal adresse ind til licensguiden.dk. Den rigtige er:
  http://www.licensguide.dk/

  SvarSlet
 4. @Rimkogeren: Hovsa, hvor pinligt; det må jeg straks rette, tusind tak for hjælpen ;-)

  SvarSlet
 5. Det er jo dejligt at så megen viden bliver samlet på få databaser, bare smadderærgeligt når databasen så ikke opdateres regelmæssigt :-)

  SvarSlet
 6. @Annette: Ja, men lige præcis hjernebasen er nok umulig at vedligeholde, da bibliotekernes hjemmesider hele tiden bliver ændret - de skal jo helst udvikle sig og være levende steder. Måske skulle den bare lukkes ;-)

  SvarSlet
 7. Morsomt valg på D! Jeg synes det er gøy med databaser.

  SvarSlet
 8. Ahh ja databaser:P
  Jeg havde tænkt på at jeg ville have kørt mit abc i tema omkring min uddannelse men kunne ikke lige finde på noget med d, men det klaret du lige får mig:P

  SvarSlet
 9. En database må vedlikeholdes og administreres for at det skal ha virkelig verdi. Ved siden av at den selvfølgelig må kun søkes presist og effektivt i.

  SvarSlet
 10. Godt D-valg, databaser med valide data, som er nemme at finde og matche på kryds og tværs er guld værd..

  SvarSlet