tirsdag den 9. november 2010

ABC-leg A - med benspænd

Jeg forsøger mig med den nye omgang abc-leg på ABC Scandinavia, men har besluttet at holde mig indenfor ét felt - det bibliotekariske. Så hold ud, hvem der kan.

Vi starter med ALFABETET.

'Alfabetisering' er et fag på Biblioteksskolen (der nu har skiftet navn til Det Informationsvidenskabelige Akademi). Mine bekendte har grinet meget af, at det skulle være nødvendigt at lære alfabetet (igen), men for at genfinde bøger i en stor bogsamling er det meget vigtigt, at de bliver placeret helt entydigt.

Her er nogle få af de mange, mange regler:

  • Blanktegn kommer før andre tegn (populært kaldet 'Ingenting kommer før noget'), eks: 'Storm på vej' før 'Stormen' 
  • Tal kommer før bogstaver. Dvs. Marquez's bog 'Hundrede års ensomhed' står under H, mens en anden udgave med titlen '100 års ensomhed' står inden A!
  • McCloud (og andre Mc-navne) skal stå som de lyder, ikke som de staves - dvs. som Mac, ikke Mc  
  • Islandske forfattere alfabetiseres efter fornavnet, eks.: Einar Mar Gudmundson
  • Har en forfatter med et -sen navn (eller Møller) et mellemnavn, skal man stille bogen efter det, eks. Jens Smærup Sørensen.
  • Navne med dobbelt-a skal opstilles som de udtales. Det kan være lidt af en udfordring, for hedder Jostein Gaarder egentlig Gårder eller Garder? I praksis vil du formentlig kunne finde ham begge steder ;-)

Hvis du vil vide mere om reglerne, så kan du forlyste dig med dem her.

Kan du alligevel ikke finde de bøger du leder efter? Så spørg bibliotekaren. Og hvis du vil hjælpe dit bibliotek, så sæt ikke selv bøger på plads, medmindre du er helt, helt sikker på, hvor du tog dem ud. Bøger der står forkert er faktisk 'usynlige' :-)

Se flere A'er her

8 kommentarer:

  1. Så forstår jeg bedre din pause - godt at du er på benene igen. Maveonder er væmmelige.

    Biblioteksreglerne var sjove at se på tryk - jeg kendte de fleste; dog ikke dem med Mc/Mac og islænderne. Den sidste burde jeg have kunnet gætte, for det er jo det samme med islandske telefonbøger :-)

    Jeg tror, jeg printer din liste og giver til 'mit' bibliotek, for de har altså en bogopsætter, der laver utilladeligt mange fejl. Dem opdager man jo straks, når man går og kigger på udvalget og ser alle de mange fejlplacerede bøger.
    Problemet er værre den anden vej, for som du selv er inde på: hvor skal man lede, hvis en bog ikke er på den forventede plads?

    SvarSlet
  2. He he ... dine 'formaninger' om ikke selv at sætte bøger på plads lyder nærmest som min datters. Men hun har også været bogopsætter på det lokale bibliotek i over tre år (nu er hun vikar dér), så hun kender problemet ;-).

    SvarSlet
  3. Nu forstår hvorfor jeg ikke fatter en meter af systematikken på et bibliotek.. ;-)

    SvarSlet
  4. Dejligt indlæg :-) Jeg har arbejdet i DR Arc (arkiv) og kender en del til de fælder, du skriver om - og også i DR's diskotek kunne pladerne bliver usynlige, når medarbejderne selv satte dem på plads ;-)

    SvarSlet
  5. Ja, og så er der lige alle de andre spørgsmål f.eks omkring dobbelt a eller å: udtales Astrid Saalbach [salbak] eller[sålbak] det har nemlig betydnning for om sun alfabetiseres ind unde a eller under å - og hvad den finske forfatter Paasilina og hvorfor står Thomas Olesen Løkken under Olesen og ikke Løkken - og hvad med J. Bech Nygaard - hvorfor står hans bøger under Bech og ikke under Nygaard, det er da ikke et ...-sen-navn?????
    Tak for et dejligt biblioteks-nørdet blogindlæg :-)

    SvarSlet
  6. Hej, jeg fandt din blog via Blogkvinder 40+ og har med stor interesse læst mange af dine tidligere indlæg.
    Spændende viden! Jeg tænker ofte på, når jeg er på biblioteket her, at der ikke er helt den samme justits, som der er i Danmark, hvad angår bøgers placering på bibliotekshylderne ☺.

    SvarSlet
  7. Aj hvor er det et godt indlæg! Tænk at biblioteksskolen er blevet til "informationsvidenskabelig ..."

    Nåmen jeg kan supplere med at en IT-forfatter kommer med en opgave af "høj vanskelighed" i et kapitel om sortering, og han skriver at det går ud på at alfabetisere bøger efter forfatter, men hvis der er to forfattere - og hvis navnet er arabisk - eller hvis hvis hvis - så skal der alfabetiseres efter andet ord ...etc.etc.

    Løsningen på opgaven er: Få en bibliotekar til at udfylde sedler - en for hver bog - med det ord, der skal alfabetiseres efter i forreste felt :)

    SvarSlet
  8. Det er da nogle lidt sjove/underlige regler der findes.

    Men det er fedt at du har fundet dig et tema

    SvarSlet