søndag den 4. juli 2010

Et gammelt rosen-'mysterie'

I vores have stod der, da vi flyttede ind, en gul rose ved sydvæggen. Der står den stadig, over tyve år senere, uden nogen som helst forkælelse. I år har den endda pænt med blomster. Jeg har aldrig fundet ud af, hvad det er for en - helt sikkert ikke en der fås på planteskolerne længere.
Mon nogen kender den?

Ydmyg og stilfærdig med letfyldte blomster, der bleges og rødmer en smule, når de er fuldt udsprunget. Meget hurtig afblomstring og så ligner blomsterne godt brugte, halvvåde papirservietter. De kan slet ikke holde i en vase og har kun svag rosenduft.

Lang og ranglet i væksten er den også, meget langt fra de pragtfulde eksemplarer mange haveejere kan fremvise, men på gode dage er den køn - så længe det varer - og så åbenbart sund.

Jeg nænner ikke at skifte den ud med en mere rigtblomstrende fætter. Jeg har tidligere prøvet at espaliere den en smule, men det var ikke kønt, så nu står/hænger den lidt umotiveret ud over bed og plæne.

10 kommentarer:

 1. Den er virkelig yndig i al sin ranglede vækst! Jeg har en hvid rose, der også blomstrer på trods år efter år og uden nogen som helst forkælelse ...

  SvarSlet
 2. Den er smuk. Det er da ikke usandsynligt, at den stadig findes. Rosenverdenen er jo præget af mange meget gamle roser. Du kunne evt. sende en gren eller et foto til rosenposten.dk. Knud Pedersen er en af landets mest vidende roseneksperter.
  Har du nogen sinde prøvet at give den rosengødning? En håndfuld i april, en i maj, en i juni og en i juli? Måske vil den blive stærkere i grnene af det. Jeg ved det ikke, men jeg ville da forsøge.

  SvarSlet
 3. Gule roser er bare vakrest i verden. Klem

  SvarSlet
 4. @Madame: Jeg er også taknemmelig for dens trofaste genkomst hvert år, da jeg ikke bruger meget tid på blomster i min have.

  @Ann: Tusind tak for tipsene - dejligt med en rosenkyndig på besøg her. Jeg prøver Rosenposten. Hvad angår rosengødningen, suk. Jeg er frygtelig dårlig til at huske den slags, men jeg vil nu gøre et alvorligt forsøg på at forbedre mig ;-)

  SvarSlet
 5. @BeasBlogg: Ja det er en rigtig fin farve. Jeg holder absolut mest af lyse (og lette) roser. Ville dog ønske den havde lidt mere duft. Klem til dig også

  SvarSlet
 6. Jeg har svært ved at forestille mig, at der er nogen, der er dårligere til - stabilt - at sørge for f.eks. haven, men hvad der er gjort, er gjort, så hvis du bare husker at gøde een gang i foråret, så er meget vundet. Du kan se resultatet kort efter. Nu kender du jo din rose og vil nemt kunne se forskel.

  SvarSlet
 7. Heisann!

  Jeg kan heller ikke hjelpe deg med navnet, men det er så flott med blogg: før eller senere er det noen som vet....
  ha posten framme av og til - til du får napp;:OD)
  Nydelig rose forresten!

  SvarSlet
 8. @Ann: Uhha Ann, du kender mig ikke godt nok :-( Jeg kan være virkelig glemsom. Men jeg vil helt sikkert gøre mig umage, så din tiltro ikke gøres til skamme :-)

  @Vilt og vakkert: Det var netop det jeg håbede på :-) Tak til dig!

  SvarSlet
 9. Det finns ju så många sorters rosor så det är svårt att hitta namnet men så vacker den är.

  SvarSlet
 10. @Tant Kofta: Ja den er smuk, især i morgen- og aftentimerne, hvor lyset er så fantastisk. Da er det næsten som om blomsterne svæver lysende i luften.

  SvarSlet