tirsdag den 25. januar 2011

Bøger kontra lydbøger

Hele mit liv har jeg været litterært altædende. Som helt ung sprang jeg uden problemer fra 'Sturm und Drang' litteratur, krævende digte og dystre skuespil af Eugene O'Neill-typen, til letbenede, storladne romantiske og historiske dramaer, som jeg lånte stakkevis af på biblioteket under min tid som aupair i England.

Og sådan læser jeg stadig, ikke særlig kræsent og fra alle hylder. Selv om jeg ikke ville vælge Barbara Cartland, Danielle Steel eller Victoria Holt i dag, så snupper jeg meget gerne en god, romantisk underholdningsroman, helst af engelsk aftapning.

Det sidste halve år har jeg fundet mig godt tilrette med at høre lydbøger - det havde jeg slet ikke tålmodighed til tidligere. Lydbøgerne finder jeg på biblioteket, på DR og på Netlydbog.dk, hvor vi i min kommune kan låne op til tre lydbøger om måneden.

Men med lydbøgerne har jeg opdaget, at der gælder andre regler. Sproget står så distinkt, at der ikke skal meget til før jeg bliver irriteret; alt det jeg sagtens kan se bort fra, når jeg selv læser, bliver så åbenlyst. Helt bortset fra at oplæseren har stor betydning; den forkerte oplæser kan spolere oplevelsen af en ellers udmærket bog. 

Jeg når ikke at høre så mange lydbøger, men jeg er nødt til at vælge dem med stor omhu. 

Konklusionen må vist være at jeg er en glad, men temmelig sjusket læser!

9 kommentarer:

  1. Ih, hvor er jeg enig med dig i, at en dårlig oplæser kan ødelægge oplevelsen ved en ellers god bog.
    Jeg gider bare ikke bruge tid på at blive irriteret, så jeg afleverer bogen uden at høre den til ende.
    Jeg skal læse en bog på engelsk, når det bliver sommer - har jeg bestemt. Jeg vil nemlig sidde ude i solen og bare nyde at læse et andet sprog.
    Henning Kirk anbefaler for øvrigt også at man læser på et fremmedsprog i bogen om vedligehold hjernen.

    SvarSlet
  2. @Kisser: Ja, vi burde udveksle tips om gode oplæsere. Jeg har lige hørt Anna Grue: 'Den skaldede detektiv' og jeg blev så irriteret over diktionen (men hørte den nu alligevel færdig ;-)

    SvarSlet
  3. Det er simpelthen så vigtigt hvem og hvordan der bliver læst op - det ved jeg fra den gang jeg betjente hjemmelånere. Jeg er ikke rigtig kommet i gang med at høre lydbøger endnu, men fordelen er jo, at man kan lave noget helt andet imens - f.eks strikke:-)

    SvarSlet
  4. Det glæder mig at der er andre end mig, der læser lidt af hvert og ikke holder sig til finkulturen :-) Det er dejligt, at vi kan låne lydbøger nu om stunder!
    Som lydtekniker, der har optaget litteratur og oplæsninger i årtier, er jeg blevet frygtelig kræsen med, hvem jeg kan lide at lytte til, men Jesper Christensen er en af mine yndlingsoplæsere.

    SvarSlet
  5. Paul Becker - er jeg meget betaget af.

    SvarSlet
  6. @Irene: Ja, dengang lydbøger var forbeholdt blinde og svagtseende var oplæseren ofte 1. prioritet!

    @Madame: Jeg tror vi er mange der læser både 'skidt' og 'fint', men vi snakker sjældent højt om det første ;-) Jeg er også vild med Jesper Christensen!

    @Kisser: Ham er der rigtig mange der roser :-)

    SvarSlet
  7. Enig i det alt sammen - både dine betragtninger og kommentatorernes.
    Torben Sekov er en af de gode oplæsere, jeg umiddelbart kan komme i tanke om; udover dem der allerede er nævnt. Der er heldigvis mange flere, men det er søreme svært lige at huske hvad de hedder. Dog ved jeg, at Søren Elung-Jensen er den suverænt værste - jeg kan slet ikke forstå, at han som skuespiller kan læse så hamrende elendigt op.
    En kvindelig oplæser, jeg hører lige nu i 'vold og magt', udtaler konsekvent datidsendelsen -dede som -det; dvs. hun siger "han hadet hende", og "hun undret sig".
    DET er altså irriterende, men bortset fra det er hun nu meget god...

    SvarSlet
  8. Jeg er så stadig ikke kommet igang med lydbøgerne, men jeg regner med at give det en chance på et tidspunkt :-)

    SvarSlet
  9. Jeg hører mange lydbøger, det gør jeg når jeg laver praktiske ting.Det er vigtigt at det er en god oplæser.Det har i en del år mest været krimier man kunne låne som lydbog, men der bliver heldigvis flere og flere bøger at vælge i mellem.

    SvarSlet