onsdag den 19. januar 2011

Bogløs blog

Den unge blogejer, opslugt af litteraturen allerede som barn.
Måske har det ikke undret jer, men det kan godt undre mig selv. Jeg, en storlæsende bibliotekar, er indehaver af en blog, hvor der aldrig nævnes en bog. Skammeligt.

Da jeg for godt et år siden blev 'nedlagt', havde jeg bl.a. mistet evnen til at koncentrere mig om at læse. Nu læser jeg igen, men stadig kun i den lette ende; heldigvis er der masser af lettilgængelig litteratur, så jeg mangler ikke læsestof. Skal der tænkes for meget undervejs i læsningen, bliver det abstrakt eller kringlet, så smutter sammenhængen. Desuden har jeg problemer med at huske, hvad det er jeg har læst og det animerer ikke til de store udgydelser.

Men stærkt inspireret af Bogkatten, har jeg startet en liste på Litteratursiden!

Bøgerne på natbordet 2011 bliver et forsøg på at registrere de bøger jeg læser/hører i løbet af året og du er selvfølgelig velkommen til at kigge med. Kender jeg mig selv ret, så bliver der nok en del krimier...

Holder du styr på de bøger du læser?

10 kommentarer:

 1. Hej Ditte
  Hvor er jeg glad for at have inspireret dig til et aktivt "liv" med litteratursiden. Jeg har selv en kort periode været ramt af stress, og VED hvor svært det er at koncentrere sig i den situation. Godt at du har gang i lydbøgerne. De har hjulpet mig igennem perioder med stress - lange gåture og cykelture og så en bog i ørerne har givet mig rigtig fine oplevelser og ro.

  SvarSlet
 2. Jeg tror jeg kender det, du siger med ikke at kunne koncentrere sig om læsningen, og jeg tror også at det er oppe i tiden at se på den side af læsningen:

  Børn skal skrive for at lære at læse, hed det fornyligt i medierne, og det er jo selvfølgelig en tanke, som pædagoger og forskere i nogen grad hele tiden har været klare over.

  Men ud over det er der noget med interesse og livssituation, som spiller ind - selvfølgelig, ikke? Det virker naturligt, når man nævner det. Det havde nogle rare studievejledere øje for da jeg for mange år siden begyndte at studere English. De skrev i introduktion til faget om spørgsmålet: Hvordan lærer man bedre engelsk:

  Læs om noget, som interesserer dig - læs om noget, du ved en masse om. Find en masse at læse og led efter noget, som giver en oplevelse.

  Jeg kan huske at jeg kom igang med krimier ved at læse en lidt barnlig en om nogle heste og snyd med plejen af dem - det var så godt skrevet, at man bare simpelthen måtte høre historien :-)

  Andre former for læsning, som jeg er kommet videre med, er søgning af faglig information om computere: Find nøgle-ordene og se, om der er svar på mit problem - det kan være tidrøvende, men jo mere man "skimmer" desto flere svar får man trods alt.

  Og så er der en kriminalroman af Arnaldur Indridason, som jeg synes var fængslende og "feel good" læsning: Manden i Søen (Klefarvatn) handler om unge menneskers opvågnen fra kommunistiske idealister til mere eller mindre desillusionerede voksne mennesker med familie + et mord, som ikke er så hyggeligt, men som dog bliver opklaret :)

  SvarSlet
 3. Hvor godt at du går i gang stille og roligt, og heldigvis findes der bøger der er lette at komme igennem...Jeg ved at når jeg har haft perioder med travlhed og stress så har læst bøger som jeg har læst før, netop for ikke at stresse over ikke at kunne huske hvad man har læst og stadig få afslapningen ved at læse uden at overanstrenge hjernen...Jeg har ingen system med mine bøger, men nogen gange kan jeg da heller ikke huske hvad en bog handler om, men så har den nok heller ikke været særlig spændende...;-D

  SvarSlet
 4. Ditte: jeg har en liste på min blog på sin egen side. Listen har jeg også på en USB nøgle, for jeg begyndte først at læse igen 1. oktober 2010 efter 4 år uden bøger, så helt klart det er godt at vide, hvilke bøger der er gået gennem hænderne.

  SvarSlet
 5. Sidste år satte jeg mig som mål at læse/høre en bog om ugen, så jeg er begyndt at holde regnskab med, hvad jeg læser. Jeg nåede de 52 bøger engang midt i november, og det havde åbenbart den effekt, at jeg begyndte at falde af på den, for nu havde jeg jo nået målet. I år går det knap så godt – jeg har nået 1 bog, så er jeg bagud!

  Jeg medgiver, at det kan være ganske tilfredsstillende at se tilbage på en lang liste og sige: 'Alle dem har jeg læst!' Samtidig er det lidt nedslående at konstatere, hvor få bøger af et helt års læsning, man føler har gjort en klogere. Der udkommer skræmmende mange dårlige bøger! Udfordringen for mig skal for fremtiden være at finde dem, der er værd at beskæftige sig med, inden jeg går i gang med dem.

  SvarSlet
 6. Fra at kunne - og kunne nyde -læse bøger om alt fra kunst over medicinske emner til havebøger og biografier...foruden alt det skønlitterære ,gerne på fremmedsprog - sidder jeg nu med ugebladene, krimierne og ind imellem en havebog...men det kommer stille og roligt. Men tro mig, jeg kender din situation. Musik kunne jeg slet ikke tåle at høre, og der stod mine 350 cd'er og glanede.....

  SvarSlet
 7. Sikke en god idé at holde styr på de bøger, man læser! Jeg ville ønske jeg havde gjort det, men det er vel ikke for sent at begynde? Historiske romaner og biografier er et stort hit hos mig.

  Har du set, at Jens og Leif holder blogtræf 18/2? Kig evt. her, hvor Leif skriver om det i en kommentar hos Jens:
  http://jensdrejer.wordpress.com/2010/11/14/en-dejlig-aften-pa-restaurant-green-sushi/#comment-5214

  SvarSlet
 8. Jeg har desværre aldrig tænkt på at holde styr på de bøger, jeg har læst. Jeg kender alt for godt det dér med ikke at kunne samle tankerne om en bog; sådanne dage har jeg også - men heldigvis også ivrige læsedage. Bøger er ligesom musik noget af det, jeg meget nødigt vil undvære i mit liv. I øvrigt vil jeg give Nina ret; en lydbog er god til at samle tankerne... ;-)

  SvarSlet
 9. Kære Ditte
  Jeg har det præcis ligesom du. Jeg har været en virkelig bogsluger(og i parentes bemærket også anbefaler på Litteratursiden:-) Men efter diverse operationer og efterbehandling har jeg svært ved at koncentrere mig ordentligt. I stedet strikker jeg og ser alt for mange dårlige TV-serier og andet bras:-) Når jeg læser bliver det mest krimier/spændingsbøger og ugeblade. Lægerne forsikrer mig om, at det er helt normalt, når man som jeg, er slået hjem et par gange:-) Men læsning har været min helt store passion - jeg savner det - og håber det kommer igen.

  SvarSlet
 10. Nej jeg har overhovedet ikke styr på hvad jeg har læst.. jeg har ikke engang styr på hvad jeg køber af bøger og lægger i bunken af ulæste bøger.. Jeg er et par gange kommet til at købe en bog to gange, fordi jeg synes den lød god, og så havde jeg glemt at jeg allerede havde den liggende.. Nej det er bestemt ikke imponerende, men et par af veninderne sætter stor pris på at få foræret en bog ind i mellem.. :-)

  SvarSlet