torsdag den 31. marts 2011

En tur i Bamse-Paradis - efter garn

I forbindelse med mit 25-års jubilæum i oktober, fik jeg et gavekort til Paradisets Bamser i Slangerup, som bl.m.a. sælger lækre garner fra Isager, Rowan m.m. samt strikkekits fra Høxbro og Seyfarth. I går lykkedes det omsider at få besøgt butikken sammen med min mor, som også havde brug for lidt garn.

Butikken er sprængfyldt med alskens ting og sager til (hovedsageligt) kvinder med flittige hænder. Slaraffenland for patchworkere, bamsomaner m.m.fl. som kan bruge timer på at ose for fristelserne er mange.

Det kit jeg var ude efter, Nomadevesten af Christel Seyfarth, havde de ikke hjemme, men kortet fik alligevel ben at gå på.

Jeg købte garn til et lækkert mønsterstrikket sjal i to bløde grå nuancer fra Järbo garn, to af de gode Clover hæklenåle (en absolut nødvendighed, da håndtaget på min gamle håbløse udgave, hvor nålen var løs, endelig knækkede ;-) og så smuttede der to nøgler af Isagers dyre Alpaca 1 i en smuk, lys grågrøn med. Jeg regner med det ender i et Camomille-sjal.

Min mor faldt for en smuk blå udgave af Rowans Felted Tweed, som skal blive en cardigan til hende selv: Oriel af Kim Hargreaves (se den på Ravelry)

Jeg så også denne skønne taske fra italienske Mywalit, som jeg desværre ikke havde råd til. Jeg har en tegnebog fra samme firma som jeg er rigtig glad for, jeg elsker de glade farver og kvaliteten er som den skal være.

Tasken er perfekt i størrelsen, den kan rumme min bærbare og har flere gode rum til alt mit habengut; OG så kan den slænges over skulderen - et must for mig. Men den må komme på ønskesedlen i første omgang!

onsdag den 30. marts 2011

På "dowdi" igen...

I dag fik jeg omsider den fødselsdagsmiddag på Skovshoved Hotel, som har været udsat siden starten af februar p.gr.a. sygdom. Vi havde købt rabatbilletter via Sweetdeal, som udløb med marts måned, så det var i sidste øjeblik. Vi fik en fem-retters innovationsmiddag, som det hed (omend der efter min mening var mere innovation over middagen fornylig på Dragsholms Spisehus).

Først stenbidderrogn med papirtynde blomkålsskiver, dild, blomkålspure og tynde skiver røget spæk. Lækkert med den røgede og lidt fede smag sammen med rognen.

Derefter en 'belgisk vaffel' bagt af en kartoffel/sellerimos, hertil et velstegt stykke torsk, en sellerichiffon, karse, saltmandelcrumble og trøffelolie. Nok min favorit denne aften. Ret salt, det kan jeg godt lide, men andre ville nok synes det var i overkanten.

Hovedretten var glaseret kalvebryst og kalvebrissel - igen med en chiffon, denne gang af kartoffel, en meget kraftigt indkogt glace, kartoffelchips, timianolie og frisk timian.

Osten var en cremet pure af blå kornblomst med havtorn og kommen, fint revet havtorngelé og en lovlig sød crumble af hakkede nødder.

Sidst desserten: Hasselnøddecreme, is med brunet smør, citroncreme og karamelliserede hasselnødder.

Husbonden havde lovet at agere chauffør, noget der som regel er mit job, da jeg sjældent drikker, så jeg fik også vinmenuen. Bortset fra rødvinen, som jeg synes 'døde' lidt for hurtigt i munden, var de meget lækre og velfungerende (jeg er ikke vinkender, men nyder bare når det fungerer). Vi sluttede aftenen med kaffe (en dobbelt cortado til undertegnede og ditto cappucino til herren).

Jeg undrer mig lidt over 'Bib gourmand'-kåringen i årets Michelinguide, da jeg har fået mere mindeværdige måltider andre steder. Jeg savnede friskhed og flere grøntsager og jeg syntes der var mange udgaver af puré, chiffon og crumble, som betød at retterne ikke adskilte sig så meget fra hinanden. Men ellers absolut veltillavet mad og god betjening i dejlige, uhøjtidelige omgivelser.

Desværre havde jeg glemt min telefon hjemme, så der bliver ingen fristende billeder denne gang...

mandag den 28. marts 2011

Makrosjov

Så har Catarina fløjtet afgang igen. Tema-ideen er sjov, men lidt vanskeligere end jeg lige havde troet. Jeg havde flere forslag, men endte med denne knapæske med metalknapper - en ældre Tjekkoslovakisk tændstiksæske.

Se flere makro-billeder her

søndag den 27. marts 2011

Dagens fibre

I fredagsleveringen fra Årstiderne var dette fine røde spidskål; noget jeg kun sjældent ser. Det brugte jeg til en gang rød coleslaw.

Kålen blev snittet fint og saltet en times tid. På den måde bliver kålen mørnet, men beholder alligevel sin sprødhed.

Kålen skylles og vrides og vendes, sammen med groft reven rødbede og ditto gulerød, med en klat tyrkisk yoghurt. Smages til med salt, peber, lidt bearnaise-essens og en smule sukker.

Et drys frisk esdragon havde været fint, men det kan haven trods alt ikke byde på endnu.

Til sidst en håndfuld hakkede peanuts på toppen for at give lidt knas.

Resultatet var pralende pink og proppet med fibre, vitaminer og andet vi har godt af.

Sammen med lidt brasede reste-kartofler og et par bøffer af lige dele hakket okse og groft revet champignon, rørt med lidt creme fraiche, hvidløg, æg, salt og peber, blev det såmænd et fint måltid på en søndag, hvor tiden pludselig gik en time for hurtigt...

Mon ikke jeg snart skulle slå et slag forbi min seng, inden vækkeuret ringer en time tidligere end det plejer i morgen?

Den gode fe kom forbi

Tænk engang. Uden at jeg havde nævnt det med et ord, mente husbonden at det var tid til at give vinduerne en omgang. Mon han læser med på min blog??? Ih, hvor det pynter :-)

Trods min generelle utilpashed, har jeg nu også leget 'god fe' af den beskedne slags: 

Der er lagt i ovnen til både det daglige rugbrød og Fru Plums velafprøvede yoghurtbrød. 

Der hæves i krogene; hævekurve og forme står klar til sidste omgang og så skal der bages så hele huset dufter.


lørdag den 26. marts 2011

For 25 kr. solskin

De sov ikke ret længe, de påskeliljer jeg hjembragte sent i går. Da jeg kom hjem i dag, efter at have passet min lørdagsvagt på biblioteket, stod de og strålede påskegult i min stue.

Ude havde solen pudset himlen, der har iklædt sig en sart forårsblå. Desværre var det samme ikke sket med mine vinduer; nej, hvor de dog trænger til en kærlig vinduespudser!

Men det bliver ikke i dag, hvor halstabletter og næsespray, strikketøj, lommetørklæder, hyldetoddy med rom, citron og honning samt æble med frisk hvidløg på skift underholder mig...

Måske i morgen?


I dag vil jeg bare nyde alt det solgule, inde som ude, og lade sofaen holde trøstende om mig.

onsdag den 23. marts 2011

Forårsfryd

Solen er lun, jeg kan sidde uden overtøj på terrassen, fuglene kurtiserer hinanden og det blomstrer og spirer i haven... frydefuldt. Påskeliljerne har store knopper - dem fik jeg ikke foreviget, men se bare her:

Erantis gror ikke godt hos mig, men i år har de bredt sig en smule

Vintergækker har jeg til gengæld mange hundreder af i græsplænen

Vinterpryd er på vej i krukken, men endnu ikke i bedene

Krokus har i årevis, på mirakuløs vis, overlevet de særeste steder

Inden længe er der purløg til ...snart sagt hvad som helst.

Og her ligger de allersidste gemmeæbler og venter på solsortene...



















Farvel smukke snevinter
- og goddag løfterige forår :-)

fredag den 18. marts 2011

De evige jagtmarker...

Vores dejlige, gamle, gråskæggede hund er draget videre.

Vi fik ham som 5-årig og han nåede at blive næsten 14. En smuk blanding, mest labrador, og altid sød, glad og trofast. Han var også ret forsigtig, ærligt talt en lille smule pivet. Mit sidste billede af ham viste jeg forleden.

I nat fik han pludselig kramper i flere omgange, blev slap og konfus, og ved middagstid i dag måtte husbonden køre den tunge vej til dyrlægen, hvor Luffe, midt i endnu et anfald, hurtigt fik en sprøjte at sove ind på.

Vi var godt klar over at han ikke havde så lang tid tilbage, men det er altid lidt chokerende, når det sker så pludseligt. Vi trøster os med at vi har haft det godt sammen; han elskede sin have, ungerne og især min mand (den store dyreven) som han fulgte hvor han gik og stod. Såmænd nok også mig, der ellers ikke er specielt glad for dyr... Og han elskede hver og én der kom og besøgte os.

Tak for alle de gode år, Luffe    

Luffe - og hans elskede herre :-)

torsdag den 17. marts 2011

Kender du AgeForce?

Roskilde Bibliotekerne har, sammen med en brugergruppe, de sidste tre år arbejdet ihærdigt på at skabe et velfungerende online-netværk for seniorer, dvs. mennesker på den gode side af de 50 år. Det er efterhånden lykkedes; for øjeblikket er der nemlig over 6.000 brugere på landsplan.

Ideen er at samle de mange stærke kræfter blandt voksne mennesker og skabe et forum, hvor interesser og fællesskaber står i centrum, både på nettet og i virkeligheden.

Netværket ligner på mange måder Facebook. Det er dog noget nemmere at bruge, der er ingen reklamer og de oplysninger du lægger ind på siden er og forbliver dine egne. Og har man lyst, så er der mange muligheder for reelt socialt samvær.

Flere og flere folkebiblioteker bakker op om netværket og onsdag den 30. marts kan du kvit og frit høre mere om AgeForce på Frederiksværk bibliotek. Vi håber selvfølgelig at få flere interesserede fra lokalområdet med.

På AgeForce (og jo, der HAR været kritik af det engelske navn) kan du oprette en gratis profil, opbygge et personligt netværk, dele interesser med andre. møde nye mennesker, deltage i grupper, oprette opslag, blogs og billedalbums m.m. Der findes f.eks. rejsegrupper, cykel- og friluftsgrupper, grupper for kunst, film, foto, litteratur, sport, hobby, historie, samfund og meget andet.

Jeg kan kun anbefale dig at melde dig ind på AgeForce (men du skal altså være over 50) og se om ikke du kan finde ligesindede at dele interesser med. Jeg har selv været med i et par år - måske ses vi derinde? Vi kunne jo eventuelt starte en blogging-gruppe... ;-)

mandag den 14. marts 2011

Mandagens makrosjov

Så har Catarina lokket med en omgang makrosjov igen.

Denne uge er det proppen på min mini-klukflaske der holder for. Jeg forsøgte egentlig at fange nogle regndråber på ruden, men så opdagede jeg glasproppens sjove gengivelse af både dråber og have og fandt den mere interessant. - Jeg burde vist ha' støvet lidt af inden jeg forevigede den ;-)



























Se flere af ugens makro-billeder her.

Spisehuset på Dragsholm Slot

Jeg holder meget af Dragsholm Slot. Her er en dejlig park, smukke gamle bygninger og en fantastisk god restaurant - og heldigvis også det noget billigere Spisehus. Claus Henriksen er køkkenchef og hans fortid på Noma fornægter sig ikke: Fokus ligger på nordisk mad, omend i en lidt mere rustik udgave, og de lokale grøntsager fra Lammefjorden er i centrum.

I sommermånederne har slottet også morgenudsalg af boller, brød og lidt kage fra slotskøkkenet, samt gode delikatesser fra området. Det er lysthuset der fungerer som minibutik, men man skal altså være hurtig...

Mit ofte lånte 'Paradis' ligger kun få kilometer herfra, så vi har fået den 'dårlige' vane at tage på besøg i Spisehuset en gang imellem, når vi er i Odsherred. Helt vidunderlig mad, med masser af lokale grøntsager til en rimelig pris. I bogen Dragsholm slot - fra fjord til jord til bord kan du finde mange af deres gode opskrifter.

Søndag aften var der god plads (lørdag var total udsolgt) og vi valgte dagens tre retters menu, selvom kortet indeholdt mange fristelser. Det var vi bestemt ikke kede af.

Som aperitif fik vi Urtehavens longdrink på udtræk af salvie, gin, lime, tonic og masser af knust is. Salvien fungerede virkelig godt i det selskab.

Vi lagde ud med saltede skiver af kammusling, syltede grønne jordbær samt gele af grønne jordbær. Hertil meget tyndt skåret blegselleri, drys af maltjord og panko og lidt spæde forårsurter fra haven, bl.a. bittesmå ramsløg-blade.

Hovedretten var svinefilet royal med perfekt kogt spidskål og rødbeder på en persille-emulsion, samt både puré og crudité af jordskokker.

Hertil en koncentreret glace kogt ind med hyldebærkapers. Igen med et drys af spæde forårsblade og små delikate chips af violette kartofler.

Vi kom hele vejen rundt på smagsbarometeret.

Desserten var også virkelig lækker.
Hvid chokolademousse, som ofte er forholdsvis sød, var afbalanceret flot med yoghurtsorbet og kold suppe af havesyre og æblemost. Et drys urtesukker, lidt havtornbær, citronmelisse og nogle dekorative chokoladegrene afsluttede indtrykket.

Jeg er, i modsætning til de fleste, ikke så vild med chokolade og frugt sammen, så jeg spiste det hver for sig, men smukt så det ud. Til gengæld nyder jeg virkelig at vægten ligger på det grønne.

Mætte og veltilpasse, men ikke spor overfyldte drog vi hjem med endnu en god madoplevelse i bagagen.

søndag den 13. marts 2011

Strikkestatus - tredje forsøg

Lidt opdatering på strikkefronten er vist påkrævet...

FAKTABOKS for BABY-LIVSTYKKE
Design: Lille Livstykke fra Isager Strik (gratis)
Garn: 25 g Arwetta ekstra fin merino (Filcolana) - en rest fra min mor
Pinde: KnitPro 2,5 og 3
Størrelse: 3 mdr.
Om strikketøjet: Nemt og hyggeligt småt strikketøj (og en enkelt knap i den rigtige farve kan mine gemmer altid klare, så ingen indkøb)

FAKTABOKS for BABY-BODY
Design: Fuglemammas omslagsbody af May Langhelle: Blød begyndelse

Garn: 55 g Askeladens 2-trådede Merino lammeuld

Pinde: Knit-Pro 2,5 og 3

Størrelse: 0-3 mdr.

Om strikketøjet: Modellen har jeg prøvet før, så ingen (store) problemer.

FAKTABOKS for SELBU BABY
Design: Babyvotter med Selbumønster fra norske Poppyfield (gratis)
Garn: rester af strømpegarn
Pinde: KnitPro 2,5
Størrelse: 6 mdr.
Om strikketøjet: De fine norske vanter i en ganske lille størrelse var et sjovt strikketøj, men de blev alligevel rigelige - han er jo ikke så stor endnu.
Derfor gik jeg i gang med disse:

FAKTABOKS for MINI-SELBU
Design: Tiny selbu mittens fra Patterns by MirreVirre
Garn: rester af strømpegarn
Pinde: KnitPro 2,5
Størrelse: er vist en pyntevante, men klarer lige en nyfødt hånd
Om strikketøjet: Meget små at sidde med. Jeg strikkede dem uden tommeltot og med længere skaft! Men husk at sno trådene ofte, når du strikker mønstrede vanter, for ellers hænger de løse tråde i de små fingre.

FAKTABOKS for KORT PONCHO
Design: Grøn kort poncho af Lene Trojel Berthelsen (fås hos Kirsten i Uldbutikken, Vormstrupvej 15, 7540 Haderup. tlf 97452297)
Garn: Gotlandsk Pelsuld fra Filcolana og uldcrepe fra lager
Pinde: KnitPro pinde nr. 6
Størrelse: Onesize
Om strikketøjet: Trekanterne giver lidt endehæftning, men ellers et hurtigt og nemt strikketøj som mange har kastet sig over. Jeg troede den ville blive for stor (der er ikke angivet strikkefasthed) men den passer perfekt og bli'r flittigt brugt.

FAKTABOKS for MY RED KITCHEN
Design: IDAS KITCHEN af Kirsten Kapur (købt via Ravelry)
Garn: To tråde Blackhill Højlandsgarn fra Garnudsalg.dk
Pinde: KnitPro pinde nr. 6

Størrelse: Onesize
Om strikketøjet: Denne hue har været en af vinterens landeplager i blogland. Rigtig dejlig at strikke, og blev også meget vellykket, men desværre en anelse for stor. Jeg bruger den, men tænker lige over, hvordan jeg eventuelt kan 'krympe' den en ganske lille smule.

Arrrghhhh....

Blogger, altså! Jeg er TRÆT af at den uopfoprdret sætter en million ekstra linjeskift ind, bare fordi den får nykker...

lørdag den 12. marts 2011

Vinterbader

Sidste weekend, hvor solen skinnede (men ikke varmede meget) gik vi en god lang tur ved Arresø med hunden.


Ved grillpladsen i Sonnerup er der en fin nybygget bådebro.

For at broen ikke skal lide overlast på grund af is, bliver isen skåret op rundt om broen

- nydeligt forklaret på et pædagogisk opslag.







Sekundet før hunden tog springet!

Men vores gamle hund, der med sine snart 14 år ser ret dårligt, havde vist ikke forstået systemet, for da han nåede enden af broen fortsatte han ufortøvet ned på isen - som altså var ganske tynd. Knas, sagde det, og så lå han, temmelig chokeret, og plaskede mellem isflagerne.

Heldigvis fik husbonden snakket ham hen på siden af broen, hvor han kunne få fat i hans halsbånd og på den måde efterhånden få bakset ham op på broen igen.

Det tog nu ikke mange minutter før han havde rystet det værste vand af sig og var i fuld gang med at undersøge omgivelserne igen.

Så nemt var jeg nok ikke kommet over det ;-)





onsdag den 9. marts 2011

Makro-sjov

Catarina har startet en række makro-foto-udfordringer som jeg har lyst til at prøve kræfter med og jeg er vist lige med på falderebet i denne uge.


Mit billede er, som så mange andres, en blomst. De er oplagte 'mål' for makrofotografer, måske fordi de byder på så mange forskellige spændende farver og teksturer. Denne tulipan er fra min vase og lyset faldt så smukt gennem kronbladene, at den var oplagt at forevige. Sjovt nok er billedet her vendt på hovedet, blomsten havde egentlig hovedet nedad, men jeg synes det fungerer fint sådan.

mandag den 7. marts 2011

Ny arbejdsplads

Nej, jeg har ikke skiftet job, men vi har fået et nyt bibliotek i Hundested.

Flyttebur med bøger i 3 lag
Mange bøger blev pakket i flyttekasser
Én eneste dag nåede jeg at være med til at folde kasser og pakke bøger i flyttekasser og ditto bure, inden jeg lagde mig.
Men mens jeg har ligget brak herhjemme har mine myreflittige kolleger pakket ned, flyttet, pakket ud igen, rykket rundt, samlet møbler, smidt ud, indrettet og meget andet.

Så nu har vi fået et fantastisk flot og imponerende bibliotek i det gamle rådhus.

Lige bag i'et sidder jeg, når jeg har udlånsvagt



Lørdag var der indvielse og der var MANGE mennesker! Der var fine taler, snoreklipning, mad og drikke, forårsgrønne balloner og varme popcorn. Brødrene Mads Westfall og Tue West leverede musikken og Martin og Ketil stablede et forrygende videnskabs-børneshow på benene.

I dag åbnede vi for alvor. Jeg havde eftermiddagsvagt men nåede at tage lidt billeder inden.

Jeg tror det bliver et skønt sted at arbejde og det ser ud til at langt de fleste borgere er enige om, at det nye bibliotek er en stor gevinst for byen, på trods af den skepsis ideen om flytningen oprindelig blev mødt med. 

Tillykke til Hundested og til Halsnæs kommune  - kommer du forbi, så kig endelig ind :-)

Fine nye udstillingsmøbler i de lyse rum
Et kig til biblioteksrummet fra trappen til 1.sal
På 1. sal er der bl.a. læsesal, lokalhistorisk arkiv og borgerservice

søndag den 6. marts 2011

Mit bedste babyfoto

Bedre sent end aldrig...
Pausen i bloggeriet snød mig for udfordringen på Blogkvinder 40+, men jeg vil være med alligevel. Og da begrænsningens kunst ikke er noget jeg mestrer, har jeg har som det første valgt et billede af min søn.
Vi var på ferie hos mine forældrene i deres svenske sommerhus, sommeren 1982. Her ses han med min far i en typisk made-situation - måske er det i virkeligheden mere et bedstefar-billede?


Der skal nu også være plads til et af den alvorlige datter med de store, intense blå øjne - året er 1986. Mit lager af hjemmesyede hagesmække var stort i de år og gamle håndklæder blev udnyttet til sidste trevl.

Og selvfølgelig skal I ikke snydes for vidunderet Vilfred, for han bliver uden tvivl det populæreste babymotiv fremover. Her mælke- og søvndrukken på farfars skulder, med resterne af et lille smil i mundvigen...


lørdag den 5. marts 2011

Februar, hvor blev du af?

En hel måned uden indlæg på bloggen...
Mange hundredevis af ulæste indlæg i min Google Læser...

Hvad foregår der?

Uf, siger jeg bare, for jeg har været nedlagt af en virus - på balancenerven. En virkelig ubehagelig en, med stærk svimmelhed og kvalme. Alt tv og skærmarbejde har været bandlyst, det forværrer svimleriet, men nu vover jeg pelsen...

Jeg er så småt startet på job igen efter en hel måneds fravær. Jeg håber det går, selvom jeg stadig er lettere svimmel og ind imellem får perioder med kvalme og koldsved. Heldigvis har jeg kunnet læse eller høre lydbøger det meste af tiden, så det er lykkedes mig at nedbringe mit alt for store 'boglager'. På Litteratursiden.dk kan du se hvilke bøger jeg har læst. En anden positiv bivirkning er, at jeg har tabt næsten seks kilo i løbet af fire uger - og det var præcis hvad jeg havde brug for: Ingenting er så galt, at det ikke er godt for noget, siger man jo.

Desværre måtte jeg holde min 60 års fødselsdag i sengen. Familien var inviteret til fejring et par dage efter. De og husbonden måtte selv spise al den lækre mad (en overdådig buffet, leveret af nogle af mine venner), men jeg tror nu de hyggede sig alligevel.

Se bare den fantastiske kage min tidligere kollega Susanne havde kreeret til mig; lagt sammen med en fantastisk chokolade-creme med oliven, som hun ved jeg er helt vild med.

Heldigvis har jeg stadig nogle rester liggende i fryseren, så jeg kan smage, når jeg er helt frisk igen.